Pomoc závislému? Postavme ho před volbu: Buď rodina nebo alkohol, radí MUDr. Miloslav Pleskač

19. říjen 2020

MUDr. Miloslav Pleskač v naší radioporadně, tentokrát na téma: alkohol v rodině a jeho negativní dopad. Jak si s ním poradit. Pomoc závislým osobám.

Čtěte také

To, že je alkoholik nemocný si uvědomí často poprvé až tehdy, když jej na jeho zvláštní chování upozorní rodina. Alkoholik sám se zpočátku za nemocného nepovažuje. Současně by mělo být při této debatě alkoholikovi zdůrazněno, že při něm jeho blízcí stojí, že jej mají rádi, že mu chtějí pomoci, aby se dostal z problému.

Rodina musí však na léčbě bezpodmínečně trvat a neměla by se nechat uchlácholit bagatelizací problému alkoholu. Nátlak rodiny by měl být vždy důrazný a ultimativní. Buď rodina nebo alkohol.

Dalším postupem při nedodržení ultimáta je trest. Žena se i s dětmi například odstěhuje ke svým rodičům. Trest je nutné vykonat.

Lada Klokočníková a MUDr. Miloslav Pleskač ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Následuje pomoc alkoholikovi narýsovat východisko ze situace. Dát nějakou naději při splnění ultimáta.

Čtěte také

Tento postup je ideální realizovat při dohledu psychoterapeuta nebo psychologa.

V případě že je alkoholik nebezpečný sobě nebo svému okolí, je možné také požádat o pomoc policii. Krajním řešením je soudní řešení a nařízená léčba.

Je potřeba předem upozornit, že přemluvit alkoholika je těžké. Velmi důležité je, aby se alkoholik sám chtěl vyléčit. V opačném případě je šance na vyléčení mizivá.

Celou radioporadnu s MUDr. Miloslavem Pleskačem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související