Za noc na záchytce, co vypadá jako cela, zaplatíte jak v luxusním hotelu

9. únor 2015

Počet lidí, kteří končí kvůli opilosti na Královéhradecké záchytce, se každoročně zvyšuje. Jak vlastně vypadá pokoj, ve kterém opilci přespávají? S mikrofonem se to vypravil zjistit střízlivý Václav Plecháček.

Královéhradecká záchytná stanice loni hospitalizovala 1350 opilců a lidí pod vlivem drog. To je o 10 procent více než v roce 2013. Navíc tam policisté přivezli stovky řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog na odběry krve. Výjimkou přitom nejsou případy, kdy si personál záchytky musí poradit s agresivními jedinci.

Nejčastějšími klienty protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové jsou nezaměstnaní (loni to bylo 884 případů), v posledním roce ale také výrazně přibylo seniorů. Zatímco v letech 2012 jich na záchytce skončilo 121 a o rok později 129, loni to bylo už 188 osob.

Záchytná protialkoholní stanice v Hradci Králové se potýká s obtížným vymáháním dlužných částek od svých nocležníků. Zaplatí totiž jen každý třetí a na ty ostatní tak vlastně přispívá každý obyvatel kraje.

Na záchytce

Záchytka dává lidem při odchodu složenku i s návodem, jak se dál zachovat. Umožňuje jim i splátky, někdy tomu však lidé v odeznívající opilosti ani nevěnují pozornost.

Aktuálně lidé dluží za služby záchytku 7 milionů 360 tisíc korun, to je o tři miliony víc než v roce 2012.

Čtěte také

Pobyt na záchytce v Hradci Králové stojí dva tisíce korun. Skončí tam ten, kdo v opilosti budí veřejné pohoršení, ohrožuje sebe nebo druhé, případně se dopustí trestné činnosti. Policie vozí na hradeckou záchytku lidi z celého kraje, případně sem některé doveze jen na vyšetření.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio