Převozy opilců do Hradce Králové na jedinou záchytku v kraji stále komplikují práci policistům

19. květen 2021

Opilec vhodný k převozu na záchytku. Téma, které prakticky denně řeší státní policisté nebo městští strážníci napříč Královéhradeckým krajem. Komplikuje to práci především těm, kteří slouží v příhraničí, odkud je do krajského města poměrně složité dojíždění. 

Čtěte také

Jiná záchytka v Královéhradeckém kraji není k dispozici, při jejím vytížení nebo uzavření musí hlídky vozit lidi pod vlivem alkoholu třeba až do Pardubic.

„Ten dojezd je doopravdy to nejhorší, co může být," připouští vedoucí strážník městské policie Broumov Jaroslav Korityák.

Jeho kolegové stráví cestou na záchytku a zpět i několik hodin.
„Protože tam ještě musí toho člověka přijmout a záleží třeba taky na tom, jak se dotyčný chová."

Problém je to především v noci, kdy v Broumově běžně slouží jen dva lidé. Potom není možné, aby oba odjeli s opilcem.
„Vždy tady musí někdo zůstat. Potom tak musíme požádat o spolupráci třeba státní policii."

Alkoholik

Jenže ta je na tom často hodně podobně. Povinnosti hlídky během převozu lidí na záchytku pak musí suplovat třeba kolegové z jiného města, potvrzuje mluvčí policie Magdaléna Vlčková.
„Než policisté vyřeší takovou situaci, musí za ně službu vykonávat v tom území další přivolaná policejní hlídka tak, aby zůstal zajištěn výkon služby."

Problémy s převozem opilců na záchytku mají ale i relativně blízko Hradce Králové. Důvody popisuje velitel městských strážníků v Jaroměři Ondřej Mundl.
„Buď nám toho člověka odmítnou přijmout z důvodu nízké hladiny alkoholu, a nebo už je na záchytce plno."

Čtěte také

Právě v takových případech stojí strážníci před nelehkým rozhodováním, co s opilcem udělají.
„Protože pokud je ten člověk agresivní, tak ho rozhodně nepřijmou do nemocnice na ARO a pokud ho nevezme ani záchytka, tak máme dvě možnosti. Buď ho takzvaně rozchodit, nebo sehnat nějakou osobou, která za něj převezme odpovědnost a o toho člověka se postará. A to bývá velký problém."

Nechat opilce jen tak na ulici přitom nepřipadá v úvahu. Může být totiž nebezpečný sám sobě, jak dokládá nedávný zážitek policistů z Hostinného.

„Zajistili muže ve chvíli, kdy překonával spuštěné závory železničního přejezdu krátce před příjezdem vlaku. Hlídka u něj zjistila přes tři promile alkoholu v dechu," dodává krajská policejní mluvčí Magdaléna Vlčková. Podobné případy přitom nejsou výjimkou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.