Královéhradecký kraj připravuje celou řadu opatření, která mají zajistit úsporu energií

2. listopad 2022 07:31

Královéhradecký kraj počítá v příštím roce s nárůstem nákladů na energie, spotřebované v krajských zařízeních, ze současných zhruba 400 miliónů korun na téměř 500 miliónů. Na pokrytí růstu cen energií stačí rezerva v rozpočtu, přesto se hejtmanství pustilo do celé řady dalších úsporných opatření. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co všechno si máme pod pojmem "úsporná opatření" představit?

Čtěte také

Především se kraj rozhodl vyměnit staré energeticky náročné technologie za moderní s nižší spotřebou energií. Ať už se to týká kotlů na vytápění nebo osvětlení, kde se čím dál častěji uplatňuje LED technologie.

Krajské organizace mají také povinnost zohlednit při nákupech nové elektroniky nebo spotřebičů i jejich energetickou náročnost. Touhle cestou jde hejtmanství podle mluvčího Dana Lechmanna už několik let, teď je na tento aspekt kladen ještě větší důraz.

Energie je možné nejen šetřit, ale třeba i vyrábět. Půjde kraj i touhle cestou?

Čtěte také

Má to v plánu, aktuálně kraj připravuje studii na instalaci solárních panelů. V první etapě by se fotovoltaika týkala provozů a organizací s nepřetržitým čtyřiadvacetihodinovým provozem, tam hejtmanství předpokládá největší úsporu.

Pokračovat chce ale s analýzou i dalších budov a zkoumá také možnost v některých případech nainstalovat tepelná čerpadla. Tedy to je také cesta, kterou se kraj chystá vydat.

Bude hejtmanství šetřit i třeba na samotném sídle krajského úřadu?

Čtěte také

Určitě bude, a to hned v několika směrech. Na chodbách úřadu se bude v topné sezóně topit jen minimálně a nižší bude i teplota v samotných kancelářích.

Hejtmanství počítá i s tím, že víc zaměstnanců bude pracovat z domova na takzvaném home office, což následně umožní sdílení některých kanceláří, ve kterých by se úředníci střídali. Nevyužité kanceláře tedy nebude potřeba vytápět, ale bude stačit jen temperování. To by mělo znamenat další úsporu energií.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související