V Meziměstí využívají chytrý systém veřejného osvětlení. Reguluje každou lampu zvlášť

21. březen 2019 10:31

Meziměstí na Broumovsku zavedlo systém chytrého veřejného osvětlení. Takzvaná smart technologie umožňuje nastavení světla v závislosti na ročním období a nebo například hodině. Obsluha také nemá problém na dálku zjistit, že je světlo poškozené nebo rozbité. Hlavním cílem je ale především úspora elektrické energie a omezení světelného smogu.

„V notebooku se můžeme podívat na každou lampu zvlášť. Můžeme si celou sekci vypnout nebo zapnout, můžeme ztlumit intenzitu osvětlení, nebo naopak přidat," popisuje fungování systému zaměstnanec technických služeb města Meziměstí Petr Ptáček.

Meziměstí na Broumovsku zavedlo systém chytrého veřejného osvětlení (ilustrační foto)

Základní nastavení zohledňuje to, jak velký je v dané oblasti ve večerních nebo nočních hodinách pohyb lidí.
„Aby nám v okrajových částech města intenzita osvětlení v nočních hodinách poklesla. Naopak v centru, kde jsou přechody pro chodce a místa pro přecházení, největší frekvence lidí, aby nám systém svítil co největší intenzitou co nejdelší dobu."

Každá lampa veřejného osvětlení má svoji GPS

Všechny lampy je možné individuálně nastavit podle potřeby, například ročního období. Systém tedy zohledňuje například to, že se v zimě stmívá daleko dřív než v létě.

LED technologie místo výbojkových lamp veřejného osvětlení. Je méně světelného smogu a obce ušetří

Pouliční osvětlení

Víc než 4 600 000 korun rozdělil za poslední dva roky Královéhradecký kraj mezi 13 obcí na obnovu veřejného osvětlení. Dosluhující výbojkové lampy většinou nahrazuje moderní LED technologie. Ta přináší nejen úspory na nákladech za elektrickou energii, ale také snižuje světelný smog.

Současně je ale možné osvětlení nastavit na jednorázovou mimořádnou příležitost.
„Běžně se systém řídí sám podle nastavení. Přijde nějaká noční hodina, lampy se utlumí na nějakých 30 procent intenzity. V případě konání nějaké společenské akce ve městě můžeme nastavit, aby lampy dál svítily na stoprocentní svítivost."

Většina obyvatel Meziměstí novinku podle Petra Ptáčka přivítala. Nemilé překvapení to ale bylo pro ty, kteří původní veřejné osvětlení využívali jako nepřímé světlo pro svoji domácnost.
„Stěžovali si, že teď nevidí do špajzů a když jdou v noci na toaletu, tak si musí rozsvítit. Na to nebyli zvyklí kvůli světlenému smogu."

Díky novému veřejnému osvětlení by v Meziměstí měli ušetřit zhruba 65 procent předchozích nákladů, tedy statisíce korun ročně.

Meziměstí na Broumovsku zavedlo systém chytrého veřejného osvětlení (ilustrační foto)

Chytré veřejné osvětlení se tak podle starosty Pavla Hečka z ČSSD chystají rozšířit i do obcí, které pod město patří.
„Pro místní část Ruprechtice a pro místní část Vižňov připravujeme úplně shodný projekt na výměnu svítidel a sloupů veřejného osvětlení. Na základě zpracovaného projektu budeme žádat i finanční dotaci."

Prozatím Meziměstí zaplatilo za smart technologii zhruba 6 milionů korun, třetinu získalo z dotace Ministerstva průmyslu a obchodu.

Spustit audio

Související