LED technologie místo výbojkových lamp veřejného osvětlení. Je méně světelného smogu a obce ušetří

2. duben 2018 10:20

Víc než 4 600 000 korun rozdělil za poslední dva roky Královéhradecký kraj mezi 13 obcí na obnovu veřejného osvětlení. Dosluhující výbojkové lampy většinou nahrazuje moderní LED technologie. Ta přináší nejen úspory na nákladech za elektrickou energii, ale také snižuje světelný smog.

Jednou z obcí, kde v loňském roce vyměnili výbojkové lampy veřejného osvětlení za LED technologii, bylo Blešno. Nové osvětlení vyšlo obec na dva miliony korun a polovinu částky pokryly získané dotace.

S výsledkem jsou v Blešně spokojeni, říká nezávislý starosta Jan Kopelent: „Ten výsledek předčil mé očekávání. Protože díky lepšímu směrování těch svítidel dochází k menšímu světelnému smogu. To znanemá, že je osvětleno to, co osvětleno má být. A nesvítí se okolo na zahrady a na domy."

V letošním roce se do výměny veřejného osvětlení chtějí pustit například v Českém Meziříčí.

Některé lampy v obci totiž přestávají vyhovovat moderním standardům, říká starosta Milan Žďárek zvolený za Starosty a nezávislé: „My tady máme z části osvětlení praleté, je to už 25 let. Z části sice máme vyměněny sloupy s nějakými modernějšími osvětlovacími tělesy, ale ty jsou bohužel špatně konstruované. Svítí nejen na zem, ale jak se říká i pánu bohu do oken."

Husova ulice, porovnání LED technologie se sodíkovými výbojkami

Za moderní lampy s LED technologií zaplatí obec, která má 1860 obyvatel, zhruba 4,5 milionu korun a necelý milion a půl získá České Meziříčí díky různým dotačním titulům.

„Návratnost by měla být do sedmi let. Věřím tomu, že to bude i dřív. Měli bychom ušetřit něco málo přes 70 procent energie, což je asi 91 megawatt. COž si myslím, že je poměrně hodně," říká starosta Milan Žďárek.

Výměna veřejného osvětelní v Českém Meziříčí bude rozdělena do dvou etap a vše by mělo být hotovo v příštím roce.

Spustit audio

Související