Veřejné osvětlení v Žernově nově napájí solární elektrárna. Obec tak ušetří tisíce za elektřinu

13. říjen 2022 08:23

Dokončená solární elektrárna v Žernově na Náchodsku nově zásobuje elektrikou obecní lampy. Ještě před energetickou krizí se vedení obce rozhodlo umístit na místní sokolovnu fotovoltaické panely. Jejich výkon pokryje spotřebu veřejného osvětlení zhruba z jedné třetiny. 

Tohle je sokolovna, dřevěná větší bouda. „Ano. A na střeše máme umístěno 11 fotovoltaických panelů. Je tu nainstalováno zhruba 5 kilowatt peaků,“ ukazuje energetický specialista a zároveň nezávislý zastupitel Žernova Ctibor Hůlka.

Čtěte také

Část technologie je ukryta uvnitř budovy. „Tady máme k dispozici bateriový box. Je asi metr a půl vysoký, se základnou zhruba půl metru. Jsou tam čtyři šuplíky a v každém z nich jeden bateriový set, tedy celkem čtyři. Pokud jsou plně nebité, tak na veřejné osvětlení vystačí v létě v podstatě na celý den svícení, v zimě, když bude celý den svítit slunce, tak zhruba půl noci s tím dokážeme svítit.

Obci letos v létě skončila fixace na elektřinu, jejíž cena poté výrazně vyskočila.

Čtěte také

Podle starosty Libora Mojžíše z ODS teď díky panelům ušetří obec za provoz veřejného osvětlení desítky tisíc korun ročně. „Veřejné osvětlení by mělo být z třiceti procent soběstačné na fotofoltaiku. Takže ušetříme kolem 30 tisíc korun ročně při současných cenách.

Instalace panelů vyšla na 670 tisíc korun, část pokryly dotace. S vyššími cenami energií se teď investice obci vrátí rychleji. V obnovitelných zdrojích vidí starosta Libor Mojžíš budoucnost.

Čtěte také

Na společensko-komunitním centru, plánovaném hned vedle sokolovny, nechá obec nainstalovat také fotovoltaické panely a kromě sluneční energie zvažuje využití i energie větrné. „Mohla by to být nějaká soustava větrníčků. Ale to budou obrovské investice a projektová příprava tam bude muset být určitě mnohem pečlivější a náročnější.

Žernov teď podle Libora Mojžíše těží z toho, že s přípravou projektu instalace solárních panelů na sokolovnu začal s předstihem před více než rokem. Řada obcí začala projekty připravovat až v posledních měsících a kvůli velkému zájmu na trhu s fotovoltaikou se instalace panelů protahují.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související