Královéhradecký kraj kvůli covidu zavádí ve svých nemocnicích mimořádná opatření a omezuje návštěvy

11. září 2020

Královéhradecký kraj zavádí ve svých nemocnicích v souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací mimořádná opatření. Od pátku by měl začít platit zákaz návštěv na LDN a onkologických odděleních a také na odděleních, na nichž pracuje personál v karanténě.

Čtěte také

Oblastní nemocnice Trutnov vyhlásí nejpozději od pátku zákaz návštěv v celém zařízení, uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. 

Vzhledem k významnému nárůstu počtu pozitivně testovaných na COVID-19 na Trutnovsku vyhlašuje také Městská nemocnice, a.s., s okamžitou platností zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních.

"Co se týče hospitalizace pacientů s covid-19, stále platí, že infekční pacienti jsou ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Krajské nemocnice se připravují na situaci, kdy by bylo nutné poskytnout lůžka, zatím ale tato lůžka neuvolňují," řekla Lucie Chytilová.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

Hradecká fakultní nemocnice je jedinou nemocnicí v kraji, jež nyní nemocné s covidem-19 léčí.

Čtěte také

Podle zástupců FN Hradec Králové má pro to dostatečné kapacity. Včera se v zařízení léčilo 12 pacientů s covidem-19, byli v lehkém nebo středně těžkém stavu, dva byli napojeni na plicní ventilaci.

Šíření koronaviru v kraji stále zrychluje, od středečního dopoledne přibylo 46 potvrzených případů, což byl nejvyšší denní nárůst v kraji od začátku pandemie v březnu. Nejvíce je nyní zasaženo Trutnovsko, ohniskem nákazy je soukromý domov seniorů Beránek v Úpici.

Podle krajských hygieniků přesto v Královéhradeckém kraji stále nedošlo na tzv. komunitnímu šíření. Většinu případů se stále daří vytrasovat.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.