Obce i kraj se připravují na možné potíže se složením volebních komisí pro krajské a senátní volby

4. září 2020 08:27

Během několika dnů by měli mít v jednotlivých obcích jasno o složení volebních komisí pro blížící se senátní a krajské volby. Politické strany a hnutí sice své zástupce nominovaly, ale do všeho ještě může zasáhnout koronavirus. Ať už přímo v podobě onemocnění či karantény, nebo nepřímo. 

Některým převážně starším členům volebních komisí se kvůli obavám z možné nákazy mezi lidi moc nechce.

Čtěte také

„Primárně se členy volební komise stávají osoby, které delegují politické strany. V případě, že by se nenaplnil minimální počet, nastupuje povinnost starosty dojmenovat do minimálního počtu nějaké osoby, které má v záloze," popisuje Štěpánka Blažková, vedoucí oddělení vnitřní správy Krajského úřadu v Hradci Králové.

Jednotlivé strany a hnutí mohly své adepty navrhnout do úterních šestnácti hodin, ale především v menších obcích se pravidelně stává, že musí nastoupit varianta B, tedy že členy komisí bude muset vybrat starosta. Jenže starostům už kandidáti, kteří fungovali při minulých volbách, kvůli obavám z koronaviru nezřídka odmítají.

„Mohu vám to potvrdit, ti starší občané, které jsem vždy požádal o členství ve volebních komisích, tak se omluvili," říká nezávislý starosta Chotěvic na Trutnovsku Vladimír Lukeš.

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

Roli podle něj přitom nehraje jen samotná obava z možné nákazy, ale i určité nepohodlí, které budou členové volebních komisí muset letos snášet.
„Když vidí, že budou muset mít roušky a vstupovat se bude muset jen v rouškách, když tam sedí od pátku od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin, tak to není úplně příjemné."

Podobné zkušenosti má i starostka Předměřic nad Labem Stanislava Marková za ODS.
„Bojí se koronaviru, nevědí, co bude."

Čtěte také

Obce přitom nemají žádnou možnost jak někoho k účasti v komisu přinutit nebo mu účast nařídit. Mohou jen vytvořit podmínky, říká Stanislava Marková.
„Řekneme jim, co máme připraveno. Nakoupili jsme roušky, dezinfekci, rukavice. Budeme se snažit udělat maximum pro bezpečnost komise i voličů. Ale je to na každém, jak se rozhodne."

První zasedání volební komise se musí konat nejpozději 21 dnů před volbami. I když se tam komise sejde, pořád není vyhráno - těsně před volbami může do složení komise zasáhnout karanténa nebo přímo onemocnění.

Pokud by se to stalo na poslední chvíli a starostové by nebyli schopni komisi do minimálního počtu doplnit, musí situaci vyřešit prostřednictvím svých zaměstnanců ředitelé jednotlivých krajských úřadů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související