Od září platí nová hygienická opatření ministerstva zdravotnictví. Kde všude musíte nosit roušku?

2. září 2020

Povinné nošení roušek na úřadě, v hromadné dopravě nebo ve vnitřních prostorách divadel. To jsou některá nová hygienická nařízení ministerstva zdravotnictví, která od 1. září začala platit i v Královéhradeckém kraji.

„Je nutný zakrytý nos a ústa pomocí ústenky, roušky nebo respirátoru," popisuje situaci v městské hromadné dopravě od 1. září mluvčí Dopravního podniku Hradec Králové František Meduna.

Čtěte také

Povinné nošení ochranných prostředků platí i na úřadech.

„Krajský úřad Královéhradeckého kraje z důvodu prevence před šířením koronaviru od úterý 1. září nařídil uvnitř budovy používat ochranné pomůcky dýchacích cest. Lidé tak musí mít při pohybu ve vnitřních prostorách krajského úřadu zakrytá ústa rouškami, šátky či respirátory,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

Úřední hodiny se ale nezměnily.
„Krajský úřad nicméně doporučuje klientům, aby si návštěvu předem domluvili telefonicky na dotyčném odboru, elektronicky nebo prostřednictvím informačního centra na telefonním čísle 495 817 842. A nebo na telefonním čísle 495 817 843.“
Při vstupu do budovy je pro veřejnost umístěná také dezinfekce.

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

Podle mluvčí Městské policie Hradec Králové Evy Kněžourové budou strážníci řešit nedodržování nařízení ministerstva zdravotnictví na základě stížností.
„Městská policie v současné době nechystá akci, která by byla přímo zaměřena na kontrolu nošení roušek. Bude ale reagovat na konkrétní stížnosti úřadů a občanů, že lidé nedodržují toto mimořádné opatření. V tom případě bude přijíždět na místo a bude takový přestupek řešit jako každý jiný přestupek, který se postupuje k řešení správnímu orgánu města.“

Správní orgán může v případě porušení nařízení udělit pokutu až ve výši 20 tisíc korun.

Čtěte také

Povinné roušky nebo jiné zakrytí horních dýchacích cest jsou v uzavřených prostorách. V Hradci Králové se toto opatření týká například městské hromadné dopravy, magistrátu města, krajského úřadu, sociálních a zdravotnických zařízení.

Návštěvníci kulturních programů v Hradci Králové musí rovněž počítat s nasazením roušky ve vnitřních prostorách hradecké filharmonie, Klicperova divadla a Divadla Drak. Bez roušek se také neobejdou kulturní představení v Adalbertinu. Pouze doporučené jsou pak v případě návštěvy Bílé věže.

Infocentrum na Eliščině nábřeží funguje ve stejném režimu jako obchody, roušky zde povinné nejsou. Povinné nošení roušek neplatí také v areálech Správy nemovitostí Hradec Králové, kterými jsou koupaliště Flošna, padesátimetrový plavecký bazén a sauna.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.