V úpickém domově seniorů přibylo dalších 18 nakažených koronavirem. Jde o klienty i zaměstnance

9. září 2020

V soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku přibyli další nakažení koronavirem. Nemoc covid-19 hygienici zjistili u dalších jedenácti klientů a sedmi zaměstnanců. Celkem je tak v zařízení nakažených dvaačtyřicet lidí. 

Čtěte také

Se zajištěním chodu soukromého domova seniorů i proto pomůže Krajský úřad Královehradeckého kraje. Podle mluvčí Sylvie Adamcové dočasně uvolnil šest pracovníků ze svých sociálních zařízení.
„Jedna zaměstnankyně nastoupila již toto pondělí. Zbytek těch pracovníků nastoupí dle požadavků domova seniorů v Úpici. My předpokládáme, že do zařízení nastoupí koncem týdne. Pracovníci mají zatím uzavřenu smlouvu do konce září, ale samozřejmě uvidíme, jestli bude zapotřebí tyto smlouvy prodloužit či nikoli."

V Královéhradeckém kraji přibylo od úterý 34 potvrzených případů covidu-19, což byl nejvyšší denní nárůst v kraji od začátku epidemie v březnu. Zasaženo je nyní nejvíce Trutnovsko. Od úterního do dnešního rána se počet zjištěných případů zvedl na 718 z 684.

Do vzdálenosti 2 metrů je třeba stále nosit roušku (ilustrační foto)

Počet aktivních případů nemoci v kraji vzrostl o 33 na 248. Počet uzdravených zůstal na 463, počet úmrtí vzrostl o jedno na sedm. Vyplynulo to z dnes zveřejněných dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Čtěte také

Za nárůstem nakažených je především okres Trutnov, v němž od úterý do dneška přibylo 23 zjištěných případů nákazy na celkových 117. Počet aktivních případů na Trutnovsku vzrostl o 22 na 70. Významné ohnisko nemoci je v soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku.

Kvůli situaci v Úpici dnes od 15:00 hodin zasedne Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje.

Nejvíce nemocných v kraji bylo dnes ráno v okrese Hradec Králové, a to 72, což bylo dva více než v úterý ráno. Na Náchodsku bylo nemocných 62, tedy o pět více. V okrese Jičín hygienici evidovali růst počtu nemocných o jednoho na 22 a na Rychnovsku o tři na 22.

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za Hnutí ANO. Podrobnosti jeho úřad vydá během dne.

Spustit audio

Související