Královéhradecký dětský sbor Jitro daroval štěstí a vdechl život hudbě na turné po milované Francii

31. srpen 2021

Královéhradecký dětský sbor Jitro odborná kritika hodnotí jako jeden z nejlepších dětských sborů na světě. Ani v této prapodivné době nezahálí a tak jsme si se sbormistrem prof. Jiřím Skopalem povídali nejen o úžasném letním turné po Francii.

Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. Jiří Skopal (*15.8.1947)

sbormistr, hudební pedagog a organizátor hudebního dění. Od roku 1974 působí na Pedagogické fakultě Univerzity v Hradci Králové. V roce 1977 převzal vedení pěveckého sboru, který o rok později dostal název Královéhradecký dětský sbor Jitro. S tímto tělesem dosáhl národních a mezinárodních úspěchů na koncertních pódiích i v prestižních světových soutěžích.

Sbor měl srpen velmi nabitý, nejdříve Francie, potom ještě letní přípravný tábor. Vydařilo se vše jak jste chtěli?
Po všech stránkách. Ve Francii jsme nebyli dlouho, jen 7 dní a pouze 2 koncerty. Byly na místech, kde se odvážili při situaci ve Francii koncert uspořádat, ale oba s obrovskou odezvou a nadšením publika. Zazpívali jsme si opravdu s chutí a v atmosféře, kterou máme rádi.

Podnikli jsme i takovou normální věc, jako je koupání v moři a užít si chvíle na pláží. I potřetí v historii sboru těžkou pěší túru.
Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro

Ovšem po návratu byla nutná krátká karanténa a hned jste odjížděli na letní tábor.
Ano, je to tak. Po příjezdu byla nutná karanténa a nejdříve pátý den se mohlo na testy. Ty jsme absolvovali brzy ráno a odpoledne jsme odjeli na pěvecký tábor do Budislavi.

Čtěte také

Francie byla v té době červená na covidové mapě, jak náročné bylo zájezd vypravit?
Před odjezdem jsme museli absolvovat všechny testy s negativním výsledkem a stejně tak, když jsme se vraceli. Myslím, že jsme to vše zvládli s úsměvem a nezkazilo nám to opravdu báječnou cestu. Jelo celkem 36 dětí, čtyřčlenný doprovod a dva řidiči. Měli jsme dva koncerty v Privas a Saint-Sauveur-de-Montagut a jeden takový nečekaný a improvizovaný, kdy jsme si v ulicích Petite France, turistickém centru Štrasburku, které je známé svými dlážděnými uličkami, kanály a zachovalými polohrázděnými domy, začali zpívat a najednou nám tleskali lidé z asi 10 restaurací, kteří se stali účastníky koncertu.

Která místa jste navštívili?
Byli jsme jeden den kolem Štrasburku a pak všechno ostatní na jihu. Vystoupení byla v Privas a v Saint-Sauveur-de-Montagut, to je místo, kde jsme zpívali počtrnácté už od roku 1993. A tak jsme podnikli i takovou normální věc, jako je koupat se v moři a užít si chvíle na pláží, a také potřetí v historii sboru, ale teď asi po 15 letech, těžkou a namáhavou pěší túru vstříc Grand Canyonu du Verdon.

Čtěte také

Četla jsem zápisky z této cesty od Báry Anny Strnadové, kde píše, že se jim moc líbilo na pláži a koupání v moři, a vypíchla, že jim pan sbormistr koupil nanuky. Tak vidíte, co se dětem vepíše všechno do paměti z tohoto výletu. Dal jste si také nanuk?
Dal. Před koncertem je to u nás v uvozovkách zakázáno, to neexistuje. Ale bylo po koncertě a krásné počasí.

Bývalo zvykem, že jste jezdili po základních školách hledat nové talenty, jak to bude teď? Přeci jen platí dál jistá koronavirová opatření.
Myslím si, že je to hodně na rozhodnutí ředitele školy, zda očkovaný člověk, s rouškou nebo případně venku k tomu si může poslechnou, jak kdo zpívá. Ale bude to samozřejmě záležet na konkrétní škole. Všichni víme, že nelze žít bez toho, aby si člověk zazpíval a aby se radoval.

Čtěte také

Jak můžou tedy rodiče děti přihlásit a čeká je nějaká zkouška?
Když přijdou poprvé, tak jim obvykle připravíme nějakou hezkou atmosféru, zazpívají písničku a my je zařadíme do určitého oddělení a přijmeme. Jestliže je dítě hodně ustrašené a slyšíme, že doma zpívá, tak ho vezmeme a ono na první, druhé zkoušce začne zpívat jako jiné děti. A pak už slyšíme, jaký hlásek má. Od 1. září jsme stále v základní umělecké škole, tak dejme tomu od dvou do šesti je možné každý pracovní den přijít nebo se domluvit po telefonu.

Celý rozhovor s prof. Jiřím Skopalem, sbormistrem Královéhradeckého dětského sboru Jitro, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související