Královédvorská radnice nechává kácet další desítky stromů na Benešově nábřeží. Jsou nemocné

24. říjen 2019 08:28

Pracovníci specializované firmy kácí na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem třicet pět stromů. Pokračuje tak obnova celé lipové aleje podél silnice. Ta začala v lednu, kdy šly k zemi první dvě desítky nemocných stromů.

Na obou stranách silnice strážníci, dopravu řídí kyvadlově, je totiž svedená do jednoho jízdního pruhu. V tom druhém stojí technika, včetně velkoobjemového kontejneru, do kterého postupně padají kusy stromů.

Čtěte také

Kácení mají na starost dva muži stojící na vysokozdvižné plošině s dosahem osmnáct metrů. Nejprve odřezávají větve a následně i části kmenů jednotlivých stromů.

„Postupně se musí odvětvit zespodu nahoru a potom se rozebírá zbytek kmene dolů. Každý strom je jiný. Některý je nakloněný na stranu a jde to pomaleji. Ten, který je nad silnicí, jde rychleji nad kontejnerem. Protože se to musí ručně přehazovat, není to jednoduchá práce," říká Marcel Macháček, který má kácení na starosti.

Pracovníci specializované firmy kácí stromy na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem

Ze stromů nakonec zbývají několikametrové pahýly.
„Další technikou se to bude dávat dolů. Protože jsou tady chodníky i silnice, nesmí se nic poničit. Vše se bude vázat a postupně pomalu skládat na zem, aby to nedělalo díry do asfaltu."

Alej nezmizí, bude se postupně obnovovat

Čtěte také

Kácení stromů v poslední době vzbuzuje emoce po celé republice, na Benešově nábřeží je ale nezbytné. Říká to vedoucí odboru životního prostředí ve Dvoře Králové nad Labem Milan Šimek.
„Důvodem kácení je především zhoršená bezpečnost stromů a jejich špatný zdravotní stav. Tyto dřeviny jsou prostě již neperspektivní a je třeba je nahradit novými."

Cílem prý rozhodně není alej zničit, ale postupně obnovit. Ještě během podzimu tak začne výsadba nových stromů.

„Prakticky po pokácení stromů dojde k postupné výsadbě nových dřevin. Tato obnova bude ukončeno do dvou let," dodává Milan Šimek.

Nově se na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem objeví nejen původní lípy, ale také javory babyka.

Spustit audio

Související