Kouzlo barevného dřevorytu mistra Karla Vika nabízí letní výstava v jilemnickém Krkonošském muzeu

16. červen 2024 07:55

Výstavu malíře, grafika a ilustrátora Karla Vika uspořádalo ve svém Erbovním sále jilemnické Krkonošské muzeum. Připomíná tak výročí narození i úmrtí mistra barevného dřevorytu, hořického rodáka, člena České akademie věd a umění i spoluzakladatele Sdružení českých grafiků Hollar.

Vystavené nástroje pochází z pozůstalosti? „Ano, všechny tyto věci máme u nás. I většinu těch dřevorytových desek, ze kterých se tisklo,“ vysvětluje Milena Jeřábková, vnučka mistra Karla Vika.

Čtěte také

Samozřejmě, že nás zajímá zázemí tvorby a také osobnost jejího dědečka. „Když jsem se já narodila, tak mu bylo 67 let. Už to byl starý pán, ale byl hodný a příjemný. Občas, když jsme přišli za ním do jeho ateliéru, říkal mi, tak si tady něco kresli. Půjčil mi i nějakou destičku a dlátko, abych si něco rýpala.

Historik umění, Miroslav Cogan, znalec díla mistra Karla Vika, upozorňuje, že na výstavě najdeme opravdu reprezentativní výběr. „I z hlediska žánrů, do kterých Karel Vik zasáhl, včetně známkové tvorby, exlibris nebo knižní kultury. Kterou i díky němu čeští tiskaři ve 20. letech minulého století zvedli hodně vysoko.

Karel Vik - výběr z tvorby

Vystavena jsou i díla z určitých cyklů. „Těmi se v podstatě nejvíce proslavil. Ty vycházely převážně v knižní úpravě a byly velmi populární. Vik našel velmi dobré spolupracovníky v Müllerově tiskárně v Turnově, a také díky tomu krásná kniha i technika barevného dřevorytu vešla do širokého povědomí.

Čtěte také

„Ale já bych tady chtěl upozornit ještě na několik olejomaleb. Karel Vik totiž původně zamýšlel být malířem a dokonce za malbu získal Hlávkovo stipendium, říká Miroslav Cogan.

Co by si on sám pro sebe vybral na této výstavě? „To je hodně sugestivní otázka. Ale je zde obraz ze sbírek Muzea v Hořicích, který se jmenuje Sad a je z roku 1909. A ten je vysloveně fauvistický, krásný. Jako kdyby byl od nějakého Francouze.

A ředitel jilemnického muzea i kurátor výstavy David Ulrich doplňuje. „Výběr děl do expozice byl asi to nejobtížnější, protože Karel Vik byl opravdu plodným autorem. Zanechal po sobě přes 700 grafických děl a to nepočítáme jeho oleje či známkovou tvorbu, kresby a skici. I nejen z hlediska výtvarného, ale také ilustračního má to dílo velikou hodnotu.

Výstava rozmanitého díla mistra Karla Vika je ke shlédnutí v Krkonošském muzeu v Jilemnici až do 29. září 2024.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související