Před 130 lety bylo v Jilemnici zřízeno městské muzeum. Narozeniny slaví krásnou výstavou na zámku

30. květen 2021 10:33

Jilemnické muzeum si připomíná 130 let od svého založení. Tamní muzejníci ve starém zámeckém pivovaru proto připravili kouzelnou výstavu „Z depozitářů". S ředitelem muzea Davidem Ulrychem z ní vybrala redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Ke svému výročí sáhlo muzeum do depozitářů. Jedna kuriozita zajímavější než druhá.
„Udělali jsme z našich depozitářů výběr zajímavých předmětů, které nebyly v nějaké větší míře prezentované a mají svůj příběh. Například stříbrný poklad nalezený v Mrklově v 50. letech, mince pochází z přelomu 16. a 17. století. Nejspíš souvisí se vpádem pasovských do Čech, kdy je ukryli do černé kuchyně."

„Další je například Kronika česká Václava Hájka z Libočan z roku 1541, jeden z nejstarších sbírkových předmětů muzea, který byl zakoupen právě v počátcích."

Čtěte také

„Dál tu naleznete pozůstalost námořního důstojníka Josefa Berky, což byl jilemnický rodák. Procestoval svět, v roce 1901 byl při boxerském povstání v Číně."

Tady je vidět historie výroby populární "honcouky".
„To máme soubor bývalé likérky Jana Davida Honců z Horních Štěpanic, který se podařilo získat před dvěma lety před zbouráním onoho stavení."

On to byl známý výrobce nejen likérů, ale i limonád.
„Ve Štěpanicích byla vynikající voda z kapličky, dodnes se tam pro vodu jezdí."

A tatínkovy housle

„Tatínkovy housle, to je nástroj otce spisovatele Jaroslava Havlíčka. Když tatínek zemřel, tak měla na oněch houslích prasknout struna."

Krkonošské muzeum v Jilemnici - zámecké interiéry

V archivu Českého rozhlasu máme povídku Tatínkovy housle, kterou nádherně načetl herec Stanislav Zindulka, také jilemnický rodák.

Čtěte také

„A máme tady také podmalbu na skle, která jediná nemá náboženský motiv. Je to číslo 118 ze Zvědavé uličky. Pochází z doby krátce po začátku číslování domů za vlády Marie Terezie. Zpočátku ono číslování probíhalo provizorně křídou nebo barvou, proto je to číslo popisné."

„A za pár let si tam nechali majitelé stavení namalovat krásnou podmalbu na skle s rakouským orlem. Ten nápis dole v němčině zní v překladu: císař nařídil číslování, tak to respektuji. A letopočet 1796."

A samozřejmě pomněnková mísa z harrachovské sklárny. A další výtvarná díla a obrazy, tedy krásný dárek k narozeninám muzea v Jilemnici.
„My doufáme, že se bude výstava návštěvníkům líbit."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související