V Krkonošském muzeu v Jilemnici tiká cenný hodinářský unikát!

25. leden 2015

Krkonošské muzeum v jilemnickém zámku hrabat Harrachů patří k nejnavštěvovanějším svého druhu u nás. Je známo svou jedinečnou atmosférou, vysokou hodnotou regionálních sbírek i zajímavými výstavami - a tak není divu, že právě veřejnost pomohla uskutečnit jeden sen tamních muzejníků.

Ani ne celý rok stačil k tomu, aby si ve veřejné sbírce pořídili unikátní podlahové hodiny jilemnické provenience.

Příběh unikátních hodin i jejich tvůrce vyprávěl ředitel muzea Jan Luštinec redaktorce Elišce Pilařové.

Podlahové hodiny pocházejí z dílny jilemnického hodináře Františka Josefa Pochopa z doby kolem roku 1830 a jsou to jediné známé historické dochované podlahové hodiny jilemnického původu.

Výtvarně jsou velmi působivé. Kovový ciferník je zdoben bohatým tepáním, ve vrcholu je umístěn medailon s malovanou krajinkou. Hodiny jsou navíc ve vynikající technické kvalitě i stavu - jsou plně funkční. Vysoké jsou asi 2 metry a 30 centimetrů.

"Hodiny mají pro nás veliký význam. Dozvěděli jsme se více o hodináři o kterém jsme dosud toho moc nevěděli. František Josef Pochop dělal takové lidové hodiny, pak sloupkové hodiny a je také autorem krásných "opakovaček" na jilemnické radnici. Vidíme tedy, že dělal také podlahové hodiny. Najednou se nám tu skládá obraz mistra. A je překvapivé, že na relativně malém místě, jako byla Jilemnice, to řemeslo mělo tak vysokou úrověň", říká ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Na pořízení hodin byla vypsaná sbírka

Jejich pořizovací cena - 132 000 korun - byla totiž mimo možnosti muzea. Proto byla loni 7. února vyhlášena veřejná sbírka, aby tento unikát mohl rozšířit muzejní sbírku i expozici.

Podlahové hodiny pocházejí z dílny jilemnického hodináře Františka Josefa Pochopa

Ještě před několika zbývalo posledních 18 000 korun do pořizovací ceny. Po rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka se ale muzeu ozval pan Petr Rádl s tím, že chybějící částku na sbírkové konto celou doplní. Pochopovy podlahové hodiny jsou tak definitivně součástí do sbírek Krkonošského muzea v Jilemnici!

Děkujeme velice všem dárcům z Jilemnicka, Vrchlabska i z dalších částí Krkonoš a ze všech koutů republiky!

Čtěte také

Spustit audio