Koronavirová pandemie ustupuje, ubývá hospitalizovaných a nemocnice se vrací do běžného provozu

21. duben 2022 07:52

Pandemie covidu-19 v Česku nadále slábne, od února postupně klesají počty nově nakažených, čím dál méně se objevují opakované nákazy. Po velikonočních svátcích sice přibylo hospitalizovaných s covidem-19 - v celé republice je to přes tisíc pacientů, dlouhodobě ale počty klesají a nemocnice tak ruší speciální covidová oddělení.

Čtěte také

„Počet pacientů s covidem-19 hospitalizovaných v nemocnicích v regionu postupně klesá. Začátkem dubna bylo v nemocnicích 100 takových pacientů, z nichž 13 vyžadovalo intenzivní péči, dnes ráno nemocnice hlásily 64 hospitalizovaných pacientů s covidem-19, přičemž 9 z nich je na jednotkách intenzivní péče,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Díky poklesu pacientů už mohly všechny nemocnice v kraji přeměnit speciální covidová oddělení zpět na původní kliniky. To je i případ hradecké fakultní nemocnice.

Čtěte také

„Nemocnice díky poklesu počtu covidových pacientů mohla vrátit několik oddělení pečujících o tyto osoby do běžného provozu. Pacienti s covid-19 jsou nyní prioritně umisťováni v izolacích na klinice infekčních nemocí případně na pracovištích podle jejich základního onemocnění, popisuje mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Podobným způsobem, tedy izolacemi pacientů s koronavirem na jednotlivých klinikách, situaci řeší i krajské nemocnice. I přes postupný pokles nových případů nákazy by ale neměli lidé situaci podceňovat - v minulých dnech přesáhl počet zemřelých s covidem-19 v Česku 40 tisíc.

Čtěte také

„S ohledem na stále poměrně vysoký podíl pozitivních případů mezi testovanými doporučujeme všem stále dodržovat hygienická opatření, míní Jakub Sochor.

Od začátku března si v Královéhradeckém kraji chodí pro očkování 1000 až 1200 lidí týdně, většina z nich pro posilující dávku. Od začátku roku ale celkový zájem o očkování proti koronaviru klesá.

Česko má v rámci společných objednávek s dalšími evropskými zeměmi na letošek rezervováno přibližně 14 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Tolik jich ale zřejmě nevyužije. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 by se teď mělo na úrovni Evropské unie jednat o snížení jejich počtu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související