Vlna epidemie covidu-19 nadále slábne, jak na to reagují nemocnice a zdravotnická zařízení?

8. duben 2022 08:55

Pandemie covidu-19 v Česku už dva měsíce slábne - teď se denně nakazí asi desetkrát méně lidí než na začátku února, kdy byla u nás pandemie na vrcholu. Klesá i počet hospitalizovaných a pacientů s těžkým průběhem nemoci. Jaká je aktuální situace v Královéhradeckém kraji zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak na současnou zlepšující se situaci reagují nemocnice?

Díky tomu, že postupně klesá počet hospitalizovaných, mohou nemocnice rušit speciální covidová oddělení. A pacienty, kteří často přicházejí i s jinými zdravotními problémy, a k tomu mají navíc i covid-19, tak jednoduše izolují na tom příslušném oddělení.

Čtěte také

Stejně tak k tomu přistupují i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Tam momentálně s covidem-19 leží zhruba 50 pacientů. Tedy i zde podle vedení nemocnice začne od příštího týdne návrat pracovišť poskytujících péči covidovým pacientům k obvyklému provozu.

Teď o nemocné s covidem-19 pečují lékaři například na urologické, plicní nebo geronto-metabolické klinice. Nově pacienti s koronavirem zůstanou jen na infekčním oddělení.

To také umožní návrat personálu, který posílil tyto jednotky, na jejich původní pracoviště.

Jaký je zájem o očkování proti covidu-19?

Nemocnice v Královéhradeckém kraji samozřejmě nadále očkují proti covidu-19. Zdravotnická zařízení podají v průměru kolem 1200 vakcín týdně. Tento trend se drží zhruba od začátku března.

Čtěte také

Fakultní nemocnice v Hradci Králové aplikuje v posledních týdnech kolem 300 dávek očkování týdně. Nejčastěji lidé přicházejí pro třetí, posilující dávku.

Nadále se také v hradecké a náchodské nemocnici očkuje novou vakcínou od společnosti Novavax. Pro tu si každý týden přichází přibližně desítky zájemců.

Na závěr dodám ještě jednu možnou novinku. Od Velikonoc by mohlo dojít ke zrušení povinnosti nosit respirátory nebo nanoroušky ve veřejné dopravě. Ve čtvrtek to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související