Kopidlno posílí kamerový systém pro větší bezpečnost lidí. Jaká místa budou pod dohledem?

17. březen 2019 09:56

Tři kamery posílí kamerový systém v Kopidlně. Vedení města společně s policisty vybírá problematické lokality, kde by se měly letos další kamery objevit. Aktuálně jich části Kopidlna monitoruje 11. Jenže problémů přibývá. 

„Kamery jsou umístěny na výjezdech z města a v centru města. Konkrétně tady na náměstí už řidiči několikrát porazili dopravní značku a ujeli z místa," říká Josef Kačírek, zástupce velitele policie.

V Jičíně chtějí rozšířit a zdokonalit kamerový systém. Proč a na jakých místech?

Bezpečnostní kamerový systém městských strážníků

Jičínští radní mají v plánu do konce letošního roku rozšířit monitorovací bezpečnostní systém ve městě. Nakoupit chtějí dalších sedm kamer. Odhadované náklady jsou 450 tisíc korun, většinu mají zaplatit dotace. Důvodem nových kamer je lepší sledování aut přijíždějících a odjíždějících z Jičína a také dohled nad problematickými místy ve městě.

Společně jsme na služebně a on na velké obrazovce ukazuje, kde všude jsou kamery umístěny. Přiznává, že pořízení dalších kamer je téměř nutností.
„Potřebovali bychom dát kameru do parku k zámku, kde se schází problémová mládež. Konzumují alkohol a jsou signály, že si v parku mají také aplikovat drogy. A možná by byla zapotřebí kamera i u vlakového nádraží."

Vedení města ve spolupráci s policií nyní vybírá místa, kam budou letos další tři kamery umístěny.

„Například v současné době je dalším takovým krizovým místem Kulturně vzdělávací centrum. Tam bychom také chtěli kameru umístit. Máme tady jedno takové hluché místo, takže i tam bychom chtěli kameru umístit, na náměstí jedno místo o kameru rozšířit, zahradnická škola a vstup do park a tam ty prostory," říká starostka Hana Masáková z ČSSD.

Kamerový systém městské policie v Ostrově

Podle starostky Hany Masákové jde o problematické lokality.

„Abychom měli přehled, co se tam děje, protože v některých místech je to opravdu špatně viditelné."

V poslední době přibývá na radnici stížností na nevhodné chování cizinců, kteří se do města přistěhovali.

Obecní zaměstnanci již třetím rokem šetří Kopidlnu miliony

02677531.jpeg

V Kopidlně přišli na to, jak šetřit městský rozpočet. Už třetím rokem město nenajímá na práce externí firmy, místo toho má pět stálých zaměstnanců, kteří zvládnou elektroinstalace, stavební práce i třeba demolice. Pět šikovných mužů dovede podle vedení Kopidlna městu ušetřit až milion korun na jedné stavbě.

„Co nás tady nejvíc trápí a na co nám někteří občané posílají i podnětné dopisy, tak je upozornění na to, že tu soukromí vlastníci skupují objekty a do nich stěhují cizince. Je jich tady vícero a lidi se bojí posílat děti samotné pěšky do školy, aby nenastal nějaký problém," vysvětluje Hana Masáková.

Právě díky kamerám chtějí mít policisté i vedení města lepší přehled o dění v Kopidlně. Několik případů už se jim podařilo na základě videozáznamu vyřešit.

„Dva případy vloupání, byl zjištěn pohyb pachatelů. A v jednom případě to byl podvod na seniorce, kde také bylo ustanoveno jak vozidlo, tak i člověk, který se toho činu dopustil," dodává Josef Kačírek.

I v příštím roce plánují představitelé města kamerový systém ještě posílit.

Spustit audio

Související