Obecní zaměstnanci již třetím rokem šetří Kopidlnu miliony

14. říjen 2014

V Kopidlně přišli na to, jak šetřit městský rozpočet. Už třetím rokem město nenajímá na práce externí firmy, místo toho má pět stálých zaměstnanců, kteří zvládnou elektroinstalace, stavební práce i třeba demolice. Pět šikovných mužů dovede podle vedení Kopidlna městu ušetřit až milion korun na jedné stavbě.

„Sraz máme vždy v 5.45. Pak si rozdělíme práci, kdo kam pojede. Děláme běžné práce, údržby, ale teď třeba budeme osazovat sloupy veřejného osvětlení. Kolega elektrikář to pak zapojí. Pak budeme dávat dohromady chodníky,“ uvádí vedoucí kopidlenské akční skupiny Luděk Lhoták.

Právě na stavbách město nejvíce ušetří. Jako příklad může sloužit právě zmíněná pokládka nového osvětlení v Drahorazi. Město tam prý ušetří až milion korun oproti podobnému projektu v Mlýnci, který město zadalo externím dodavatelům.

Běžné denní činnosti se shodují s prací technických služeb. Sekání trávy, údržba města. Navíc ale musí být pracovníci schopni opravit chodníky, rozbitou varnou konvici nebo třeba zdemolovat dům.

Výrazně pomáhají také místnímu kulturnímu vzdělávacímu centru, říká jeho vedoucí Renata Holubová:

„Jsou velmi šikovní. Zvládnou téměř všechno a se vším si poradí. Jsou velmi vynalézaví. Teď zrovna pracují na výrobě vánočních dekorací pro město. Vyrobí je za polovinu obvyklé ceny.“

Akční skupina se v Kopidlně činí už třetím rokem. Kromě toho, že město ušetří, vytvoří navíc pracovní místa pro své obyvatele. Což ve městě s desetiprocentní nezaměstnaností není bezvýznamné.

autor: Hana Veselá
Spustit audio