Končí rekonstrukce Kina Vesmír v Trutnově. Co zbývá dodělat a kdy se lidé dočkají prvního filmu?

10. duben 2023 07:19

Řemeslníci finišují s opravami trutnovského Kina Vesmír. Město má celý objekt převzít v polovině letních prázdnin a od září by se v kině mělo začít promítat. Stavbu za 118 milionů korun pozdržely nečekané technické problémy, které za sebou zanechala rekonstrukce objektu v 70. letech. Projekt se musel předělávat, rychlejšímu postupu prací často nepřály ani klimatické podmínky.

„Vstup bude v tomto místě. Tam jsou staré zazděné dveře, které se teprve otevřou a to bude hlavní vstup do budovy,“ se starostou Michalem Rosou z ODS, který stojí za projektem přestavby kina, jsme ve vstupní hale.

Čtěte také

Tady bude dlouhý pult, kde najde místo šatna, prodej lístků a občerstvení. Lidé tu budou mít možnost posedět a popovídat si.

Přecházíme do velkého sálu. Tady zůstala zachovaná původní koncepce. „To znamená, že těmi dvěma schodišti vpravo a vlevo se dostáváme zhruba doprostřed sálu, ale zmizel balkon. Celý sál byl spojen do jedné elevace a došlo k redukci ze zhruba 440 míst se sál zmenšuje na 256 míst.

Strop je jedinou zachovalou částí z původního kina. Ten, stejně jako krov a obvodové zdi, byl ve velmi špatném stavu.

Oprava byla hodně složitá

V horní části velkého sálu vznikla čtyři místa pro vozíčkáře. „Jsem přesvědčen, že to je výrazně lepší řešení, než schodišťové plošiny.

Čtěte také

Chodbou jsme se dostali do malého sálu. „Ten bude fungovat jako artové kino. Současně tady mohou probíhat nějaké menší soukromé akce nebo projekce.

Podstatně se zmenšil prostor promítací kabiny, kde budou dva projektory. Přestože stavba už měla být zhruba rok v provozu, oprava se nakonec protáhla.

Starosta Michal Rosa vysvětluje proč. „Když projektujete rekonstrukci, tak předpokládáte, že třeba nad některými dveřmi bude chybět překlad. Ale tady to bylo v mnohonásobně větším měřítku. Kdy byly přesekané průvlaky, narušené sloupy, bylo zapotřebí budovu sanovat a zajistit tak, aby byla bezpečná.

Celkové náklady dosáhnou 118 milionů

„Díky tomu, že se stavba pozdržela, tak jsme mohli požádat o dotaci na Ministerstvu kultury. Získáme dotace ve výši zhruba 69 milionů korun, doplňuje mluvčí radnice Michaela Dědková.

Předání stavby by mělo být v polovině července. „Poté bude kolaudace, zkušební provoz a slavnostní otevření Kina Vesmír by se mělo uskutečnit ve čtvrtek 7. září, dodává Michaela Dědková.

A v sobotu 9. září, kdy se konají v Trutnově Dny evropského dědictví, dostanou zájemci možnost se do kina podívat. Připraveny budou komentované prohlídky.

Spustit audio

Související