Klíště: 5 chyb, které jsme odkoukali od rodičů a je čas se jich zbavit

6. listopad 2019

Klíšťata jsou aktivní do 5 stupňů nad nulou, jejich sezóna tedy pomalu končí. Ale již v dubnu začne znovu. S očkováním je vhodné začít v podzimních měsících - nejen kvůli samotnému zdraví, ale i kvůli příspěvkům pojišťoven. Na jaře je možné aplikovat oproti základnímu, déle trvajícímu, takzvané zrychlené schéma.

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: klíšťová encefalitida.

Čtěte také

Zatímco před dvaceti, třiceti lety se o klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze moc nemluvilo, dnes zná mnoho z nás tato onemocnění z vlastní zkušenosti. V České republice bylo v loňském roce nejvíce případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie.

Následky tohoto onemocnění přitom mohou být celoživotní a lidé na něj mohou dokonce i zemřít. Ochranou je očkování, které ale v České republice využívá pouze čtvrtina z nás.

Klíště: 5 chyb, které jsme odkoukali od rodičů. Je čas to změnit

1. Před klíštětem se chráníme jen při cestě do lesa, a to pouze repelentem a dlouhými kalhotami
Zatímco dříve jsme se klíšťat báli hlavně při dovolené v lese nebo na louce, nyní musíme počítat s tím, že klíště se může přisát téměř kdekoli a kdykoli. Není nic výjimečného, pokud si klíště „přineseme" z parku nebo dětského hřiště.

Klíšťata totiž nežijí na stromech, jak si mnoho lidí myslí. Číhají na nás spíše v keřích nebo ve vysoké trávě. Ochrana repelentem a dlouhé nohavice nejsou stoprocentní ochranou a často nás ani nenapadne používat je ve městě.

2. Klíště špatně odstraňujeme
Odborníci se vytrvale snaží opravovat chybný způsob odstranění klíštěte, kdy lidé klíště zakápnou olejem a snaží se ho vytočit. K točení není žádný důvod.

Klíště stačí zakápnout dezinfekcí a vyviklat.

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děti se často bojí pinzety, tady je možné použít i vlhký konec vatové tyčinky namočený v mýdle. Tím stačí přes klíště přejíždět a simulovat tak viklavý pohyb.

Jen pozor, klíšťová encefalitida i lymeská borrelióza se mohou přenést i při pouhém odstraňování klíštěte, pokud ho rozmáčkneme.

3. Nevíme, co s ním
Upalování klíštěte je dalším z mýtů spojených s tímto parazitem. Přitom ho stačí pouze spláchnout do záchodu zabalené v papíru. Obavy, že znovu vyleze, jsou zbytečné.

Čtěte také

Patříte k těm, kteří posílají klíště na vyšetření do laboratoře? Náklady na vyšetření zaměřené na borrélie a klíšťovou encefalitidu jsou zpravidla 1 000 až 2 000 Kč, zatímco při očkování proti klíšťové encefalitidě je cena jedné dávky, včetně aplikace cca 900 Kč.

Samotný pozitivní výsledek z laboratoře také nic neříká o tom, že opravdu došlo k nákaze. Navíc je důležité si uvědomit, že u klíšťové encefalitidy je možné pouze mírnit příznaky, na tuto virovou nákazu lék neexistuje.

Stejně tak nepomůže informace o tom, že klíště bylo pozitivní na lymeskou borreliózu. Pro lékaře jsou důležité projevení symptomů a výsledky rozboru krve. Až na jejich základě mohou nasadit antibiotika.

4. To, že máme klíště, podceňujeme
Počet případů klíšťové encefalitidy i lymeské borreliózy se stále zvětšuje.

Mapa zobrazuje prostorové rozmístění velikosti rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou

Méně než tisíc případů u klíšťové encefalitidy za rok se může zdát málo. Ale jen do doby, kdy někdo z okolí zůstane kvůli klíšťové encefalitidě dlouhodobě ochrnutý nebo má jiné vážné zdravotní komplikace. Rodina i kamarádi nemocného se poté nechávají hromadně očkovat. To už je ale pozdě.

5. Nejsme očkovaní
Repelent, ať již přírodní nebo kupovaný, dlouhé nohavice ani prohlídku po příchodu domů není možné považovat za stoprocentní ochranu.

Očkování (ilustrační foto)

Zatímco lymeskou borreliózu je možné léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy kvůli virovému původu antibiotika použít nelze. S narůstajícím věkem probíhá onemocnění závažněji, s komplikacemi i možností úmrtí, proto by měly být chráněny osoby všech věkových skupin.

Základní očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá ve třech dávkách. Proto je podzim vhodným obdobím k tomu s očkováním začít. Do konce listopadu je možné využít příspěvky pojišťoven, které v rámci preventivních programů spoluhradí i náklady na očkování. Může se přitom jednat až o 1 500 Kč. Tento příspěvek je možné čerpat jak na základní očkování, tak na přeočkování po 3-5 letech.

První příznaky

Okamžikem vstupu viru do lidského organismu začíná inkubační doba onemocnění. Toto období bez obtíží trvá asi 7 až 14 dnů, může to být však i měsíc.

Čtěte také

Onemocnění má obvykle dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby dojde k rozvoji první fáze onemocnění, ve kterém mohou příznaky připomínat lehkou chřipku.

Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže samy odezní. Poté zpravidla následuje období 1 až 2 týdnů bez příznaků. U některých pacientů může nemoc touto fází skončit a dojít k úplnému uzdravení.

Druhá fáze

Druhá fáze onemocnění se uvede nástupem krutých bolestí hlavy, které jsou provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení.

Klíště

Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu.

Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze.

Trvalé následky

Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.

Celou radioporadnu s plk. prof. MUDr. Romanem Chlíbkem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související