Lesy jsou plné hub i houbařů. A pořád také klíšťat. Ta jsou i přes datum v kalendáři stále aktivní

6. říjen 2017

Klíšťata máme mnozí možná spojená především s letními měsíci a o jejich podzimní aktivitě toho moc nevíme. Jenže nebezpečí, že si z lesa přineseme vedle košíku hub i tohoto přenašeče nemocí, pořád existuje. A jak je teď s postupujícím podzimem velké? Český hydrometeorologický ústav ohodnotil současnou situaci jako „mírné riziko".

Kdy se na vás může klíště přisát? Určitě ne, když mrzne nebo je sníh, to nemá šanci.

Riziko je ale v určité roční době vyšší, říká Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové: „Obecně se aktivita klíšťat udává v době od března či dubna až do listopadu s maximem v jarních měsících a v září."

Čtěte také

Řeč je o září, ale to neznamená, že jakmile se na kalendáři objeví datum 1. října, jste bez starostí. Klíště může zaútočit i později, klidně až do té doby, než se příroda schová pod sníh. Krajská hygienická stanice neeviduje počet přisátých klíšťat, o počtu nakažených ale představu má.

A podle Veroniky Krejčí jsou letošní statistiky zatím srovnatelné s předchozími roky: „Aktuálně evidujeme v celém kraji 173 případů onemocnění lymskou boreliózou a 13 případů klíšťové encefalitidy."

Klíšťata (ilustrační foto)

Aktivitu klíšťat monitoruje Český hydrometeorologický ústav, který na svém webu pravidelně zveřejňuje předpověď. Ta v těchto dnech předpokládá třetí stupeň na desetistupňové škále, což znamená mírné riziko.

Šance, že se z hub vrátíte bez klíštěte, je tedy značná, navíc Královéhradecký kraj patří pokud jde o klíšťovou encefalitidu k těm méně rizikovým. Přesto se pořád vyplatí očkování - i s výhledem na další sezónu.

Zimní měsíce jsou na očkování vůbec nejvhodnější

Co ale dělat, když už na sobě klíště objevíte? Rady se různí, ale ne každá z nich platí. Třeba točit klíštětem po nebo proti směru hodinových ručiček nemá smysl, klíště totiž nemá žádný závit ani šroub. Nejjednodušší je prý přijít k lékaři, říká doktor Jiří Feix: „Může dojít ke zvětšení toho drobného poranění a té rány. A potom má ta infekce samozřejmě větší šanci. Doporučuji vyhledat nějakou pohotovost, je jedno jestli to je interní nebo chirurgická ambulance. To odstranění, nebo prevence té infekce klíštětem je pak daleko lepší, než nějaké domácí samoléčitelství. Máme větší možnosti, než mají lidé doma a máme samozřejmě k dispozici profesionální dezinfekce té rány. A máme nástroje, kterými se to dá daleko lépe odstranit."

Pokud se chystáte na houby, kterých jsou teď opravdu především na Hradecku plné lesy, nebo třeba jen na procházku - je tu ještě jedna rada, platná teď i na jaře. Po návratu se vždycky pořádně prohlédněte a případné klíště odstraňte nebo nechte odstranit co nejdřív.

autor: lcz
Spustit audio