Klasické mapy žijí! S Blankou Imramovskou na cestách s mapou v ruce. A dokonce s ručně malovanou

Tak jako se nevyplnily předpovědi o konci knih s nástupem internetu a elektronických technologií, nezmizely ze světa po příchodu moderních navigací ani klasické mapy. Dokonce i ty zachytily trendy a můžeme setkávat - vedle map papírových - i s magnetickými nebo třeba ručně malovanými mapami.

A přidám ještě jeden trumf. Oblíbenými jsou totiž dětmi malované mapy cyklistické. Divíte se pak, že jsem zatoužil vydat se s naším pořadem “Na cestách s Petrem Voldánem” (převážně po vlastech českých) s mapami v ruce v doprovodu Blanky Imramovské z firmy CBS?

Mapa roku 2021 - cyklomapa Orlickoústecka

Cyklistika zažívá zlaté časy a tak asi není divu, že s Blankou Imramovskou cestujeme i podle dětmi ručně malovaných map. A je to zajímavý zážitek, orientovat se podle dětského vidění reálií, které nás v mapách směrují tím správným směrem.

Shodujeme se v rozhovoru, že dětský pohled na mnohé nám dospělým notoricky známé památky nebo přírodní útvary je skutečně trochu jiný. V mnohém i objevný. Mapy jsou prý pro děti navíc přitažlivé hravostí. K hradům, kněžnám nebo vodníkům mají zkrátka blíž než dospělí. Prostřednictvím map se údajně daří přitáhnout děti k cestovaní a lépe je zapojit.

Atlas, mapa, buzola

Čtěte také

Není tedy asi překvapením, že se mi některá témata při rozhlasovém cestování s Blankou Imramovskou povedlo lehce otvírat pomocí tradičních předmětů z cestovatelského kufříku.

Nechyběl v něm Atlas světa, ale uslyšíte také například o ručně malované mapě Pardubického kraje, plánu města Slatiňany nebo o magnetické mapě České republiky. Dozvíte se ale také, že - na rozdíl od možná spousty žen - Blance Imramovské nedělá problém ani orientace podle buzoly či kompasu. O mapách pochopitelně nemluvě.

Města, okresy, kraje i republika z výšky

Čtěte také

Abychom mohli cestovat podle map, bývají na začátku jejich vzniku letecké snímky. Proto jste si mohli všimnout na doprovodné fotografii u cestovatelského kufříku i malého letadélka. Ono ani nejnovější letadélko, které tvůrci kreslených map i publikací o městech a regionech v pohledech z ptačí perspektivy používají, není moc velké.

Blanka Imramovská vám totiž v pořadu představí vírník. Jedno z nejmenších letadel, podobné vrtulníku. Spíš bych tento subtilní mini dopravní prostředek přirovnal snad k vážce a uslyšíte také, jaké překvapení vyvolává vírník na silnici. Protože se může proměnit i ve svérázné auto…

Krkonoše, Chrudimsko, Babiččino údolí

Čtěte také

I to jsou místa a regiony, kterými cestujeme při rozhlasovém putování s mapami a také s fotoknihami. Kolik snímků je potřeba pořídit, aby bylo možné vytvořit mapu nebo fotografickou publikaci? Existuje spolupráce s organizovanými turisty nebo kartografy?

Také to jsou otázky, na které v pořadu “Na cestách” hledám odpovědi. A dozvíte se, že pro Blanku Imramovskou jsou srdeční záležitostí Ratibořice a celé Babiččino údolí. V tom si notujeme a protože o slabosti mé partnerky u mikrofonu vím, byl hrneček s portrétem Boženy Němcové skutečnou “trefou do černého”.

Naše mapy a Tokio nebo Florencie

Ví se ve světě o našich mapách a používají je v době navigací v autech i telefonech i za našimi hranicemi? Potvrdíme vám, že ano. Připomeneme zájem o naše mapy na Mezinárodní kartografické konferenci v japonském Tokiu. Ale i ve Florencii.

V metropoli italského Toskánska jsme totiž za Ručně malovanou magnetickou mapu České republiky získali třetí místo. Mezi 23 vzdělávacími projekty bodovala mapa českého nakladatelství CBS u poroty Mezinárodní kartografické soutěže nápaditostí.

Čtěte také

Putování s Blankou Imramovskou a s mapami v pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” nabídne i další zajímavosti - všimneme si například i malovaných map na velkých tabulích u parkovišť nebo v turistických regionech, podle kterých pak směrujeme naše pěší či cyklo výlety.

Všechno to uslyšíte, když nás naladíte v pondělí 8. května jako obvykle po 18. hodině na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice. A nebo později najdete v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související