Čarovné Česko aneb Co Čech, to fotograf. I váš snímek se může stát součástí jedinečné knižní edice

7. červenec 2020

CBS Nakladatelství vymýšlí zajímavé projekty, které přinášejí netradiční pohledy na naši republiku. Představili jsme už projekt Česko z nebe, který nabízí díky fotografickým knihám pohled na Českou republiku z ptačí perspektivy. Dnes upozorníme na nový projekt Čarovné Česko, který má v sobě zase něco unikátního a lákavého. O tom všem nám poví obchodní ředitelka CBS Nakladatelství Blanka Imramovská. 

Pojďme na začátku představit CBS Nakladatelství. Čím se zabývá?
Naše nakladatelství se zabývá podporou a rozvojem regionů. Chystáme různé projekty pro jednotlivé oblasti, města i pro celou Českou republiku. Snažíme se lidem ukázat naši vlast jinak. Krásněji, barevněji, z nebe nebo ze země, ale rozhodně zajímavě.

IMG_6299.JPG

Velmi úspěšné byly i vaše turistické mapy. Ony jsou snad i v knize rekordů zapsány, ne?
Ano, je to tak. Máme ručně malované mapy. Naši malíři namalují daný region a do map se potom zanáší dominanty dané oblasti, turistické stezky i cyklostezky. Teď právě připravujeme novou edici cyklomap. Ta je nová především v tom, že na nich spolupracujeme s dětmi.

Amatérští fotografové proleží i hodiny v trávě a čekají na správný okamžik. Znají svůj region nejlépe a jejich fotografie jsou kouzelné.
Ing. Blanka Imramovská, obchodní ředitelka CBS Nakladatelství

Takže děti budou malovat mapy?
Přesně tak. Řekli jsme si, že nejlepší malíři jsou vlastně děti. Malují rády a dobře. A tak je do projektu zapojíme. Základ mapy udělají naši malíři, ale prostor tam budou mít i děti. Na to se moc těšíme. Je to další náš nový projekt, který spatří světlo světa.

Čtěte také

My jsme už představili váš projekt Česko z nebe. Zrovna včera jsem v Hradci Králové v obchodním centru Aupark viděl výstavu vašich fotografií, které mapují celou republiku pěkně z ptačí perspektivy.
Máme tyto fotografie v Hradci králové vystaveny na celé prázdniny, takže se tam můžete zastavit a prohlížet si fotografie. Je to výběr snímků z celé České republiky, protože děláme letecké snímky a letecké knihy pro všechny okresy. V současné době finišujeme s Hradeckem. Kdyby měl někdo zájem, může se ještě zapojit. Ale je to opravdu už na poslední chvíli. Pokračovat budeme Trutnovskem, takže i tam je možnost spolupráce.

Čarovné Česko - Tomáš Holub - Havlíčkobrodsko, okolí obce Jitkov

Kdy budou tedy knížky o Hradecku a Trutnovsku hotové?
Hradecko bude na podzim a Trutnovsko spíš k Vánocům a na přelomu roku.

Jak vznikal projekt, o kterém si budeme dnes povídat především a tem se jmenuje Čarovné Česko?
Čarovné Česko vzniklo proto, že i při leteckých snímcích vznikají opravdu čarovné fotografie. Někdy vám krajinu zahalí mraky, mlha a ono to není úplně na škodu. Samozřejmě, když fotografujeme z nebe, tak jsme nejraději, když je jasno a nic nám ve výhledu nepřekáží. Ale někdy mohou okolnosti fotografii obohatit. Při vzniku takových snímků jsme začali přemýšlet o tom, že jsou zajímavé a že je u nás spousta amatérských fotografů, kteří fotí jen tak pro radost.

Já jsem jeden z nich.
Tak to je zajímavé. A na základě toho vznikla myšlenka udělat něco, kde zase propojíme naši činnost, umíme dělat krásné knihy, s uměním amatérských fotografů. Oni někdy i hodiny leží v trávě a čekají na ten správný okamžik. Znají svůj region nejlépe a jejich fotografie jsou kouzelné. Určitě se máte na co těšit.

Čarovné Česko - Tomáš Holub - Český ráj, Hruboskalsko

Vy teď tedy přicházíte s úžasnou nabídkou pro všechny amatérské fotografy, aby i jejich snímek byl součástí vaší knihy.
Přesně tak je to vnímáno většinou fotografů. Většina amatérských fotografů se nějakým způsobem prezentuje především na Instagramu, ale my jsme tomu chtěli dát něco navíc, aby prostě byly snímky publikované i v nějaké knižní podobě. Říkali jsme si, že to je zajímavá cesta.

Čtěte také

Už jste to říkala, že amatérští fotografové znají moc dobře svůj region, protože ho milují. A mají spoustu úžasných fotografií. To bude asi velká devíza vaší nové knížky.
Určitě. Protože kdybychom měli fotografie dělat jen my, tak to ani nebudeme schopni. Museli bychom si všichni polehat někam do trávy a čekat na západ nebo východ Slunce. A určitě by to nemělo tu pravou atmosféru, kterou vytvoří místní fotografové. Oni tu krajinu podrobně znají a mají ji rádi.

Čarovné Česko se zrodilo proto, že i při leteckých snímcích vznikají čarovné fotografie. Krajinu zahalí mraky, mlha a ono to není na škodu.
Ing. Blanka Imramovská, obchodní ředitelka CBS Nakladatelství

Co máte tedy přesně v plánu? Bude to zase po okresech, jako u projektu Česko z nebe?
V současné době připravujeme úplně první knihu v této edici a ta se jmenuje Čarovné Česko, stejně jako celá edice, protože tam bude celá Česká republika. Tam vycházíme opravdu z fotografií z celé republiky. Potom přijdou na řadu další knihy. Plánujeme Čarovnou Prahu, protože tam máme spoustu krásných fotografií. V Praze je mnoho skvělých fotografů a jejich záběry jsou úžasné. Další vývoj edice nebude vyloženě po okresech, jako naše letecká edice, ale po zajímavých místních oblastech. Například Haná, Krkonoše a další oblasti. Třeba Pálava nebo Šumava.

Čarovné Česko - Jaroslav Streicher - Telč

V jaké fázi celý projekt je? Fotografové se mohou hlásit?
Ano, my na to máme i webové stránky Čarovné Česko. Tam se fotografové mohou přihlásit a dát nám k dispozici svoje fotografie. My je probereme, a pokud budou zajímavé, tak se určitě rádi propojíme.

Čarovné Česko
Chcete pomoci propagovat krásy svého regionu doma i v zahraničí? Chcete vidět své fotografie v knize a své jméno jako spoluautora publikace? Zapojte se, nahrajte své nejkrásnější snímky a staňte se součástí jedinečného díla.

Vybrat ovšem ze všech fotografií, které k vám dorazí, ty nejkrásnější, dá potom asi hodně práce.
Ano, to je vždy složitá práce. Je to stejné i u našich leteckých snímků. Naštěstí na to máme redaktory. To já si potom už prohlédnu jen vybrané snímky.

Čtěte také

Jak velký bude náklad vašich knih? Dostanou se třeba i do zahraničí, aby svět viděl, jak je naše republika krásná?
To je vlastně i cílem všech našich knih. Dostávají se za hranice, protože většina našich partnerů je hodně využívá jako dárek do zahraničí. Ale jsou dostupné i po celé České republice. Věřím, že jejich dosah bude široký.

Na závěr otázka, prázdniny jsou tady, kde vy se ráda touláte tady u nás?
Já se toulám ráda úplně všude. Pokaždé se dá něco nového najít. A letos tedy vyloženě vyrážíme na toulky po České republice.

IMG_6300.JPG

Naším hostem byla dnes Blanka Imramovská, obchodní ředitelka CBS Nakladatelství. Moc děkuji za návštěvu a těším se na hotovou knihu Čarovné Česko.
Děkuji také, přeji krásné prázdniny. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související