Kedlubna, taková obyčejná zelenina. A tak velké chuťové překvapení. Udělejte si ji s kuřecím masem
Kedlubna je jednou z nejstarších košťálovin. Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Je to velmi zdravá zelenina. Mnozí z nás ji ale konzumují jen syrovou. Jak z ní vytvořit výtečný oběd? Udělejte si kedlubnu s kuřecím masem podle našeho receptu.
- 2 - 4 kedlubny (podle toho jak jsou velké - mělo by to být asi 500 g)
- 600 g brambor
- 400 g kuřecích prsíček
- 250 ml šlehačky
- 100 g nastrouhaného sýra
- 100 g anglické slaniny
- mletý bílý pepř
- sůl
- špetka muškátového oříšku
Kedlubny jsou mimořádně nízkoenergetické, na 100 gramů obsahují pouze 50 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu. Tělu dodají vitaminy skupiny B, například biotin pro zdravou kůži a vlasy a kyselinu pantotenovou pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech.
Mimořádně vysoký je i obsah vitaminu C, významný je podíl železa, hořčíku, manganu a draslíku.
Většina odborníků se shoduje, že látky obsažené v rostlinách, jako je kedlubna, pomáhají významněji chránit před rakovinou. Poskytují užitečné množství vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě.
Postup:
Brambory a kedlubny nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a dáme do vařící vody na 5 minut vařit. Mezitím si nakrájíme kuřecí masíčko na tenké nudličky a na oleji osmahneme, osolíme a opepříme.
Pekáček si vymažeme máslem a na dno naskládáme okapané kedlubny a brambory a mírně osolíme. Přidáme orestované maso, slaninu nakrájenou na proužky.
Do smetany si zamícháme nastrouhaný sýr a špetku muškátového oříšku a zalijeme tím jídlo. Pečeme na 180°C asi 30 minut.
Tato zelenina pochází pravděpodobně ze Středomoří a střední Asie, v současné době je její pěstování na výši ve střední Evropě, zvláště v České republice, Německu a Švýcarsku. V žádné zemi není zastoupen vlastní sortiment vynikajících odrůd kedlubnů do té míry jako u nás.
Doporučení:
Mladé lístky kedlubny obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.