Ke stávce učitelů se připojily 4 ze 17 základních škol zřízených městem Hradec Králové

6. listopad 2019 08:08

Zatímco v Kuklenách se místo výuky bude se žáky diskutovat, na Třídě SNP, ve Štefánikově a v Bezručově ulici zůstanou třídy zavřené. Poslední zmíněná škola, tedy Bezručova, má situaci ještě o něco složitější. Její jídelna vaří i pro školu na nedalekém Jiráskově náměstí. Ta nestávkuje - a tak se vaří i v "Bezručovce".

Asi si dovedete představit, jak těžko se kuchaři plánuje co uvaří, když neví, pro kolik lidí. Přesně do téhle situace se dostala školní jídelna v hradecké Bezručově ulici - samotná škola se totiž zapojí do dnešní stávky, jídelna ale zůstala v provozu.

Čtěte také

Situaci popsal ředitel školy v Bezručově ulici František Obr.
„Školní jídelna není ve stávce. Pracuje normálně a má normální režim. Takže si žáci, případně i učitelé, na oběd dojít. Buď si jej vyzvednout nebo ho odhlásit."

Ještě včera ve 13 hodin, tedy v termínu, do kdy bylo možné si obědy odhlásit, v jídelně přesně nevěděli, pro kolik lidí budou vlastně vařit. Jasné bylo jen to, že když děti do školy nepůjdou, řada z nich se do jídelny nevydá pouze kvůli samotnému obědu.

„Ano, máme velké množství odhlášek. Přes telefony, přes internet máme odhlášky," říká vedoucí školní jídelny Marie Jíšová hodinu před úterním polednem.

I ve školní jídelně se dá vařit kvalitně

Z celkového běžného objemu kolem 1 250 obědů se nakonec odhlásilo 380 strávníků.

Čtěte také

Na jídelníčku je dnes treska a vepřový vrabec.
„Je s tím problém. Protože samozřejmě objednávky, speciálně masa, musíme dělat dopředu. Ryba je mražená, takže s tím není problém. Ale s čerstvým vepřovým masem bude mít problém náš dodavatel," doplňuje Marie Jíšová.

A to proto, že školní jídelna v hradecké Bezručově ulici odebere o 17,5 kilogramu masa méně než obvykle. Běžná odchylka je přitom jeden až dva kilogramy.

Na škole v Bezručově ale věří, že to dodavatel pochopí. Jednodušší to v tomto směru měli ve školách, kde dnes najdete zavřené i dveře jídelny.

Třeba základní škola na Třídě SNP věděla, že neotevře a včas stihla zrušit všechny objednávky surovin. Peníze za zaplacené obědy v takových případech rodičům vrátí automaticky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související