Když žlučník vystaví STOP horám smaženého, kořeněného a tučného

4. leden 2018

Tak často vypadají různé oslavy, navíc ještě spojené s konzumací alkoholu. Pro naše tělo ale každé takové vybočení znamená velký šok a velkou zátěž.

Radí vám přednostka II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. hovoří na téma: podrážděný žlučník, jeho příčiny a příznaky.

Podrážděný žlučník?

To je vlastně lidové označení pro všechna onemocnění žlučníku (včetně podrážděné slinivky). Mezi častá akutní onemocnění žlučníku patří ucpání žlučovodů žlučovými kamínky. Horší jsou drobné kamínky než jeden velký! Když se dostanou do vývodných cest, dojde ke stažení stěny žlučovodu a následkem jsou prudké kolikovité bolesti, které pacienta přivedou na pohotovost. Silné bolesti jsou v pravém podžebří, můžou vystřelovat až pod lopatku.

Kromě kamenů i bláto

Ve žlučníku v některých případech nemusejí být kameny ale jenom takzvaný sludge – takzvané žlučové bláto, zahuštěná žluč. Kašovitá hmota, která ale může působit podobné problémy jako kamínky, pokud se dostane do žlučových cest. Z tohoto bláta by postupně mohl vzniknout žlučový kámen. Prevencí je dieta, případně určitá léčba, která by mohla vzniku kamínků zabránit.

02645645.jpeg

Pozor na tučné, kořeněné, aromatické jídlo, ale třeba i na česnek a na stres

To vše může vyvolat stažení žlučníku a vymrštění kamínků právě do žlučových cest, kde pak způsobí koliku.

Chronické potíže - pocit těžkosti po jídle

Žlučník zásobuje trávicí trakt žlučí. Je to rezervoár, který se při vstupu jídla do dvanáctníku vyprázdní, a umožní trávení tuků. Pokud tato činnost nefunguje dobře, můžou vznikat dlouhodobé potíže. Jsou buď záchvatovité, nebo po jídle těžkost, nevolnost, nadýmání. Ve žlučníku například vznikne zánět a způsobí ztlustění stěny žlučníku.

Ideální je dieta, ale málokdo to dokáže bez porušení

Pak tedy nastupují i léky. Při akutních stavech takzvaná spasmolytika – léky uvolňojucí křeč stažených stěn žlučovodů kolem kamínku. Při chronických stavech takzvané choleretika. Bereme po jídle, aby nám nebylo těžko.

Snímek žlučníku z nemocnice (ilustrační foto)

Důvody k operaci? Porcelánový žlučník

Vícečetné drobné žlučové kameny, které působí opakované koliky, nebo takzvaný porcelánový žlučník: když se do jeho stěny nastřádá vápník a vznikne útvar podobný porcelánové nádobce. Nebo prudký zánět žlučníku, kdy se vevnitř nahromadí hnis a hrozí prasknutí.

Pro vznik kamínků je riziková obezita a někdy i těhotenství.

Zdravá strava není jen klišé

Důležitá je ve stravě i pravidelnost. Jíst 3x až 5x denně. Ne nárazově nebo naopak nepřetržitě. Žlučník potřebuje stále pracovat, stále se smršťovat, aby vypudil žluč a mohla se do něj napustit žluč nová.

Ptali jste se: je možné místo prášků při potížích nebo preventivně používat byliny a případně jaké?

Odpověď profesorky Marcely Kopáčové: Bylinkové čaje v rozumném množství jistě užívat lze, podstatné je, aby to byly čaje z lékárny, ne od různých léčitelů či trhovců. Často se pak stává, že pacient v dobré víře popíjí výluh ze sena, kde naopak může být i nějaká jedovatá či škodlivá bylina. Nelze ale očekávat, že čaj příčinu potíží vyřeší. Bylinou, která blahodárně působí na játra, je například bodlák ostropestřec mariánský, který využívá i farmaceutický průmysl k výrobě léků.

Čaj
autor: kud
Spustit audio

Související