Víte o tom, že jsou bylinky, které potlačují chuť k jídlu?
Víte o tom, že jsou bylinky, které potlačují chuť k jídlu? Otužování pro začátečníky. Ocet se dá využít nejen v kuchyni. Péče o orchidej. Vzdušné kořeny neodstraňujte. Udělejte si bramborové noky podle šéfkuchaře Arnošta Stránského. Připravili jsme pro vás další porci praktických rad. Tady jsou.
Víte o tom, že jsou bylinky, které potlačují chuť k jídlu?
Jaké bylinky můžeme použít? Udělejte si následující čaj. Dva díly pampeliškových listů, 1 díl máty a 1 díl fenyklu. Smícháte dohromady a 1-2 polévkové lžíce přelijete půllitrem vroucí vody. Necháte 10 minut louhovat a pak přecedíte. A budete mít asi dva šálky denně. Potom si můžete přidávat bylinky do jídla. Bylinky vám pomohou odstranit chuť k jídlu a také vám zrychlí metabolismus. Přidávejte kopr, petržel, koriandr, bazalku, mátu. To vše pomáhá snižovat chuť k jídlu. Můžete si také jednou až dvakrát týdně do koupele přidávat silice z bylin.
Otužování pro začátečníky
Představte si, že byste se právě teď měli svléknout do plavek a skočit do nejbližší řeky. Málokdo dokáže překonat chlad studené vody. Přesto v České republice žijí stovky otužilců, je to prý koníček na celý život. Je však nutno dodržovat několik zásad: respektování věku a zdravotního stavu, dlouhodobost, soustavnost a postupnost. To tvrdí - Jiří Kuřina - který vám teď dá i pár dobrých rad. S otužováním můžete začít kdykoliv. Začněte třeba tím, že se denně osprchujete chladnější vodou, nebo vyrazíte na procházky v tričku či v kalhotách s krátkými nohavicemi. Studená sprcha stačí jednou denně a to 2 až 3 minuty. Tak studenou vodou, jak vydržíte. Člověk by měl mít především zdravé srdce, jinak není zapotřebí se otužování bát. Pokud už vyrazíte někam v zimě na vodu, rozhodně s kamarádem. Zimní plavání není vhodné provozovat sám.
Ocet se dá využít nejen v kuchyni
Jak se od Josefa Kindla dozvěděla redaktorka Jana Tomková, ocet nám dobře poslouží i mimo kuchyni. Například počítač, fax, tiskárna a další vybavení domácí kanceláře bude fungovat daleko lépe když bude čisté a bez prachu. Samozřejmě nejdřív odpojte od elektrické sítě. Namíchejte si stejný díl octa a vody, do roztoku namočte hadr, důkladně vyždímejte a povrch všech zařízení otřete. Nepoužívejte rozprašovače! Na hůř přístupná místa použijte namočené vatové tampóny. Podobně můžete vyčistit i klávesy u piana. Roztokem půl šálku octa a dvou šálků vody. Namočeným a řádně vyždímaným hadrem utřete všechny klávesy, suchým hadříkem pak utřete jednotlivé klávesy do sucha a nechte klávesnici 24 hodin otevřenou, aby se mohla pořádně vydýchat. Roztok octa, vody a trošky jedlé sody nám pomůže vyčistit zatuchlou komoru na chalupě. Nutné je pak nechat místnost řádně vyvětrat a vyschnout. U zatuchlých skříní stačí namočit krajíc bílého chleba do octa a nechat přes noc v zapáchajícím prostoru.
Péče o orchidej. Vzdušné kořeny neodstraňujte
Máte ji doma? Zdá se vám, že už to není ono? Že už nesedí tak pevně v květináči? Zahradník František Hlubocký vám poradí co s tím. Jak orchidej roste, vytváří si další kořeny, kterým se říká vzdušné. To jsou ty, které tak různě visí po stranách. Ty v žádném případě neodstraňujeme. To je další základ až budeme potřebovat orchidej omladit. Kořeny v zemi totiž přirozeně časem odumřou a rostlina už nesedí tak pevně v květináči. Orchidej opatrně vyndejte, staré kořeny odstraňte, ty už splnily svoji službu. A ty náhradní, takzvaně vzdušné kořeny, opatrně do květináče stočte a prosypejte substrátem. Ony se okamžitě přemění a rostlina roste dál.
Připravte si bramborové noky podle šéfkuchaře Arnošta Stránského
Taky se vám buď rozváří a nebo jsou naopak tvrdé? Určitě existuje řada dobrých rad - jako například - přidávat bramborový škrob do těsta. Nebo používat dětskou krupičku místo krupice. Zdena Kabourková na svých cestách zaznamenala ještě jednu radu. Od šéfkuchaře Arnošta Stránského. A je to rada k nezaplacení. Použíjte krupici a trošku hladké mouky. Aby měly brambory v sobě co nejméně vody, tak je dejte péct ve slupce do trouby na soli. Sůl z nich vodu vytáhne a mouky již pak není příliš zapotřebí. Brambory pak oloupete, nastrouháte, dáte trochu krupice a hladké mouky, špetku soli, vajíčko. A noky uvaříte ve vařící osolené vodě.
Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.
Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.