Když si plníte sen, pak není péče o svěřená zvířata náročná, vzkazují mladí chovatelé z Jičínska

19. červenec 2019

Kroužek mladých chovatelů z Jičínska má za sebou první školní rok v nové základně v jičínské hvězdárně pod K - klubem, střediskem volného času dětí a mládeže. 

„S fyzickým i technickým zázemím ve hvězdárně jsme spokojeni, máme tam k dispozici i zvířátka," říká vedoucí kroužku Eva Morávková na červencové výstavě ZO ČSCH Jičín v expozici domácích mazlíčků, kterou mladí chovatelé připravili.

Mladé chovatele z Jičínska poznáte podle oranžové barvy

Než mladé chovatele přijal pod svůj patronát jičínský K - klub, scházeli se šest let mj. v budově střední školy SPOŠ v ulici Na Tobolce. Když se druhým rokem účastnili chovatelské olympiády, dohodli se, že by bylo dobré, aby i oni měli své „reprezentační dresy".

Mladých chovatelů koní je málo. Oproti tomu stoupá zájem o sportovní jezdectví

Koně - láska na celý život (ilustrační foto)

V České republice žije podle Ústřední evidence koní momentálně zhruba 90 tisíc těchto zvířat. To je třikrát víc, než před 30 lety. Zatímco dřív si lidé nejčastěji svého koně vychovali od hříběte, dnešní trend je spíš nákup dospělého zvířete ze zahraničí. Podle některých chovatelů také ubývá zájem lidí o práci u koní. Proč tomu tak je, to zajímalo reportérku Janu Házovou.

Jejich vedoucí Eva Morávková si všimla, že oranžová barva na tričkách soutěžních družstev zatím chybí. Dnes tedy oranžovou oblékají jičínští mladí chovatelé, nově i s emblémem Káčka.

Pracovník jičínské hvězdárny David Vališka ještě před příchodem chovatelů už o některá drobná zvířata sám pečoval.

„K nim letos přibyla morčata, ta už jsme pořídili my, první přírůstky čekáme o prázdninách. Každý z členů kroužku zároveň sám doma chová a množí zvířata, která mu jsou nejbližší," doplnila Eva Morávková.

Její svěřenci se dál účastní olympiád mladých chovatelů, jezdí na farmy (mj. na koňskou v Lužanech), na výstavy, seznámili se s chodem veterinární ordinace, s chovem ryb v Holíně u Jičína a sami už tradičně chystají expozici s domácími mazlíčky na okresní chovatelské výstavě v Jičíně, kde připravují i doplňovačky, křížovky, omalovánky a zábavné chovatelské kvízy hlavně pro rodiny s dětmi.

Eva Morávková, vedoucí Kroužku mladých chovatelů kontroluje práci svého svěřence Davida Bočka

Snem Evy Morávkové je odchovat další generaci, která by kroužek vedla. Některé nadějné členy už má vytipované, třeba Davida Bočka a ten by zjevně nebyl proti. Zkušenosti už má a neustále mu přibývají, protože se společně se svými nejbližšími stará o zemědělskou usedlost s hospodářskými zvířaty na Jičínsku.

Správná a zdravá výživa domácích mazlíčků. Mají se jim krmiva a receptury střídat?

Kočka

Odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka byl hostem naší radioporadny. Téma: jak správně připravit a podporovat zdravou stravu pro naše domácí mazlíčky. 

Kláru Filipovou chovatelství baví, na papoušky, kočky, psy a morčata není sama, pečuje o ně společně s bratrem Jakubem a s tatínkem.

Jakub Filip chtěl chovat hlavně papoušky a to se mu splnilo. Teď k oranžovému triku tiskne morče a ujišťuje budoucí mladé chovatele, že péče o zvířata není zas tak náročná, jak by se na první pohled zdálo. „Asi nejvíc času zabere krmení, tomu se věnuji hlavně o víkendu, v týdnu za nás většinou krmí taťka. Vlastní zdroje krmiva nemáme, nakupujeme ho, ale když je to splněný sen, tak to přece stojí za to!"

Mladí chovatelé z Jičínska se s námi loučí otázkou ze znalostního kvízu, který si návštěvníci jičínské expozice domácích mazlíčků mohli o víkendu vyzkoušet. A správnou odpověď určitě najdete i vy:

Kolik kostí má králík?
a) 112
b) 212
c) 180

Řešení kvízu mladých jičínských chovatelů
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka