Kde je pohyb, tam jsem já! Sokolka a pohádkářka Blažena Bohuňovská je laureátkou Ceny města Jičína

18. leden 2024

Když někde něco "hoří", tak tam paní Blažena Bohuňovská zaskakuje. V Porotním sále v Jičíně při předávání letošní Ceny města Jičína ale za nikoho nezaskakovala. Byla tady sama za sebe. A plným právem.

Laureátkou Ceny města Jičína se stala 86letá sokolka a pohádkářka Blažena Bohuňovská. Zařadila se tím mezi osobnosti, které se výjimečným způsobem zasadily o život v Jičíně. Paní Blažena se vždy věnovala hlavně spolkovému životu, ať v TJ Sokol Jičín, tak v Klubu českých turistů nebo ve festivalu Jičín - město pohádky.

Mezi těmi, kdo se pohybují v jičínském dění, nepochybně není nikdo, kdo by energickou, ochotnou a vždy přívětivou „Blážu“ neznal. V akcích, které se v Jičíně konají, plní nezastupitelnou roli, protože jim poskytuje svůj důvtip, rozum, ochotu a schopnost nadchnout ostatní.

Schopnost mediátora, který přirozeně umí ubrušovat hrany ve vztazích, její zručnost i umění improvizovat činí z Blaženy Bohuňovské mimořádnou osobnost města Jičína.

Na festivalu Jičín - město pohádky vyrostly již generace obyvatel Jičína

Každoroční Pochod za Rumcajsem přiláká tisíce turistů všech generací. TJ Sokol Jičín je organizace, jež také dnes láká mladé, kteří se chtějí stát cvičenci. Paní Bohuňovská i dnes dochází na cvičení, a tak je nadále v povědomí i té nejmladší generace.

Čtěte také

Když byla v roce 1989 obnovena činnost tělovýchovné jednoty, zapojila se a stala se členkou výboru Sokola jako hospodářka. V roce 2003 se stala starostkou TJ Sokol. V této funkci uplatnila své organizátorské schopností a osobně zajištovala pořádání šibřinek, nábor žáků a účast cvičenců na sokolských sletech.

Aktivně pečovala o objekt sokolovny, který již tehdy pro svůj zhoršující se stav vyžadoval pozornost, a za jejího vedení se povedly dílčí stavební rekonstrukce, mimo jiné výměna oken či oprava střešní plechové krytiny.

V případě festivalu Jičín - město pohádky je známa jako správkyně materiálového skladu, který vydává potřebné materiály pro dílničky a další součásti festivalového programu. Má výrazné slovo u restauratérů, kteří jako partneři poskytují stravu pro vystupující v rámci festivalu.

Blažena Bohuňovská při předání Ceny města Jičína

Ale její největší přínos je právě v těch drobnostech, které se nedají vypsat. Každý pořadatel kulturních akcí to zná. Jsou to vždy nepředvídatelné drobnosti, jež se musí vyřešit, aby se akce vydařila.

Pohybu není nikdy dost

Blažena Bohuňovská pochází z Hrdoňovic ze zemědělské rodiny. K pohybu měla vždy kladný vztah, jak sama vzpomíná: „Jako děti jsme musely pomáhat na polích stavět panáky obilí, vázat povřísla, pomáhat při mlácení obilí, také jsem uměla práci s cepem při čištění lnu.“

Čtěte také

A jako by toho pohybu bylo málo tatínek Blaženku už od 8 let posílal dvakrát týdně cvičit do Sokola v Mladějově - to tznamenalo jít pěšky 3 km, odcvičit a jít zase domů. Poprvé v roce 1948 ve svých 10 letech jako žákyně cvičila v Praze na Strahově na XI. Všesokolském sletu, pak byl Sokol na 40 let zakázán.

Předávání Ceny města Jičína se uskutečnilo tradičně během galavečera v Porotním sále Valdštejnského zámku. O hudbu se postarali hrou na klavír a housle manželé Krčmárikovi, pedagogové ZUŠ J. B. Foerstera. Na galavečeru se také uskutečnilo tradiční předání kroniky města za rok 2022 z rukou kronikářky Marie Faruzelové.

O udělení Ceny města i letos rozhodlo Zastupitelstvo města na základě doporučení speciální komise a usnesení Rady města. Nominace osobností přichází od spolků a řadových občanů.

Spustit audio

Související