Dvě dřevěné sošky Jivínských Štefanů patří letos hořickým studentům a Vackovu Vysokému Veselí

26. únor 2020

Další dvě dřevěné sošky Jivínských Štefanů z dílny manželů Lhotákových mají své majitele. Ti je převzali v přívětivém, jarně vyzdobeném a zcela zaplněném sále Kulturního domu ve Vysokém Veselí.  S mikrofonem tam byla i redaktorka Vlaďka Wildová.

Cenu za kulturní počin přiřkl prvek náhody studentům Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice, Hořického gymnázia a Střední průmyslové školy kamenické a sochařské Hořice za natočení pamětnického dokumentu nejen k listopadovým událostem roku 1989.

Čtěte také

Soška za dlouhodobé zásluhy patří podle rozhodnutí štefanské poroty organizátorům Vackova Vysokého Veselí.

O pořadatelském místě pro příští, už 25. štefanské setkání ještě rozhodnuto nebylo.

Pořadateli Jivínského Štefana letos byli: Štefanská komise, Nadační fond Jičín - město pohádky, Knihovna V. Čtvrtka v Jičíně, Střední škola zahradnická Kopidlno, Město Kopidlno a Město Vysoké Veselí.

Jivínský Štefan za Kulturní počin za rok 2019: Studenti Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice, Hořického gymnázia a Střední průmyslové školy kamenické a sochařské Hořice

Za natočení pamětnického dokumentu k uchování vzpomínek nejen na listopadové události roku 1989, ale i dobu před nimi. Snímek se stal součástí většího díla.

Další dvě dřevěné sošky Jivínských Štefanů z dílny manželů Lhotákových mají své majitele

Studenti pod patronací organizace Paměť národa natáčeli rozhovory s dobovými aktéry a připravili podklady k výstavním panelům. Film byl promítán nejen při oslavách Sametové revoluce, ale následně také v rámci výstavy v hořickém muzeu. Celou akci zaštítilo město Hořice.

Jivínský Štefan za dlouhodobé působení v kultuře: Vackovo Vysoké Veselí - pořadatelé

Za festival dechové hudby, pořádaný na počest Karla Vacka. Organizátoři připravují ve spolupráci s dcerou a vnukem významného hudebníka a skladatele program, ve kterém vystupují přední umělci a který obvykle navštěvuje několik stovek zájemců. V přírodním areálu se v roce 2019 uskutečnil už 34. ročník.

Ocenění Jivínský Štefan
Název se vztahuje k jičínskému rodáku, spisovateli Josefu Štefanu Kubínovi. Dřevěná soška vytvořená Renatou a Martinem Lhotákovými se uděluje každoročně 25. února ve dvou kategoriích - za počin uplynulého roku a za zásluhy dlouhodobé. Hlavním smyslem štefanského snažení je získat přehled o všech bohulibých kulturních aktivitách na okrese, pozvat lidi na setkání a tam jim poděkovat.

Redaktorka Vlaďka Wildová oslovila při slavnostním předávání ocenění Jivínských Štefanů Luboše Holmana, nezávislého starostu Vysokého Veselí, Janu Bouzkovou, bezpartijní místostarostku Hořic, profesora hořického gymnázia Jana Tomíčka, Evu Bílkovou, jičínskou archivářku a členku Štefanské komise, další členku komise Elišku Neckařovou, Gabrielu Kykalovou, školní asistentku a také zástupce pořadatelů Vackova Vysokého Veselí Stanislava Dejla: 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.