Kamenní mužíci, dětský tábor přepadly jednotky SS a dražší lanovka na Sněžku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Na první pohled nevinná zábava - stavění kamenných pyramid, takzvaných mužíků, ničí krkonošskou přírodu. Podle strážců Krkonošského národního parku nejde o módu úplně novou, přesto stále neztrácí na popularitě. A ochránci přírody v Krkonoších s ní zatím bojují marně.

Kamenní mužíci se objevují po celých Krkonoších, výjimkou není třeba ani Sněžka, popisuje strážce parku Michal Prouza. „Je to problém. Každou návštěvu, co tady jsme, tak to bouráme. Zejména na straně k Obřímu Dolu, tam to lidi láká, protože jsou tam krásné výhledy. Tam je to hodně velký problém.“

Čtěte také

K dětským letním táborům už téměř vždy patří nějaké konkrétní zaměření. Někde se mluví jen anglicky, jinde děti pracují s počítači, nebo jezdí na koních. Vezmeme vás na letní tábor, kde si účastníci připomínají události druhé světové války.

Táborníci nepředstavují běžné civilní obyvatele. Naopak, jde o odbojáře, kteří v prvních dnech tábora prošli pomyslným parašutistickým výcvikem. Kromě falešných dokladů vyrobili třeba i vysílačku a tu teď ukrývají. Z té skutečné se během operace Anthropoid vysílalo během druhé světové války jen několik kilometrů odsud.

Čtěte také

Lanovka na Sněžku na prázdniny zdražuje. Za levnější cenu se můžete svézt naposledy 30. června a potom zase až v září. K podobnému dočasnému zdražení sáhl provozovatel už před dvěma lety a na zájmu cestujících se to nijak zásadně neprojevilo.

Zpáteční jízdenka na Sněžku za 680 korun je tou nejdražší variantou, v nabídce dál zůstávají i další možnosti - třeba nahoru lanovkou a zpátky pěšky, nebo cesta jen na Růžovou horu.

Podle náčelníka lanovky Jiřího Špetly jsou důvody zdražení podobné jako všude jinde. „Už jsme to udělali před dvěma lety, že jsme sezónu rozdělili na hlavní a vedlejší. Ta hlavní je samozřejmě dražší. Teď jsme zdražovali kvůli nárůstu cen veškerých vstupů, které máme. Od elektrické energie, přes mzdy až po ceny náhradních dílů.“

autor: baj
Spustit audio

Související