Po 3,5 letech začal v Doudlebách nad Orlicí znovu fungovat zubař. Pomohla plně vybavená ordinace

15. červenec 2023 08:25

Po 3,5 letech začala v Doudlebách nad Orlicí znovu fungovat stomatologická ordinace. Obec nemohla dlouho žádného lékaře do městysu přilákat. Nepomohly intervence na ministerstvu, u zdravotních pojišťoven, ani nabídka bytu 4+1 s garáží a s bezúročnou půjčkou na zařízení ordinace. Radnice uspěla, až když nabídla plně vybavenou ordinaci. 

Čtěte také

S investicí pomohl městysu Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Dotace 1,3 milionu korun byla jedinou za poslední dva roky, kterou kraj poskytl v oblasti stomatologické péče.

„Dobrý den,“ vítá se s novým pacientem doktor Vojtěch Muthsam. Radost z otevření ordinace neskrývá ani pan Daniel, který za zubařem doposud dojížděl. „Dnes času není rozhodně nikdy dost, takže je skvělé, že se tady zubní ordinace opět otevřela.

V Doudlebách nemají zubaře od roku 2019. Pro mnohé místní seniory to byl po mnoho let neřešitelný problém, což potvrzuje i Jiřina Štefková. „Tři roky jsem čekala, v tomto svém věku. Je to takové opravdu katastrofické.

Čtěte také

Radnice Oslovila ministerstvo zdravotnictví, stomatologickou komoru i zdravotní pojišťovny. Tři a půlleté hledání zubaře popisuje nezávislý starosta Ivan Keprta. „Bohužel, nikde nebyla žádná odezva, která by nám pomohla. Následně jsme za desítky tisíc korun prováděli inzerci a také se nám nepodařilo nikoho sehnat.

Byt 4+1, garáž a bezúročná půjčka na vybavení nikoho neoslovily. Radnice se proto rozhodla ordinaci zrekonstruovat a vybavit moderním zařízením na vlastní náklady. S investicí ve výši 2,5 milionů korun pomohla zhruba z poloviny dotace z Krajského úřadu.

„Vybavit moderně stomatologickou ordinaci je opravdu v současné době hodně finančně náročné. A tato spolupráce s obcí mi hodně pomohla v tom, že člověk může začít se svojí ordinací bez extrémně velkých dluhů, vysvětluje doktor Vojtěch Muthsam hlavní důvody, proč ho nabídka Doudleb nad Orlicí oslovila.

Čtěte také

Výhodnost spolupráce potvrzuje také starosta Ivan Keprta. „Pachtovní smlouva s panem zubařem je sepsána tak, že přednostně a jednoznačně musí ošetřovat občany Doudleb.

„Kapacita je taková, co zvládnou jedny ruce. Takže já opravdu nevím, kolik těch lidí budu schopen obsáhnout. V současné době nové pacienty nepřijímáme, protože vstupní formulář už vyplnilo okolo tisíce osob, dodává Vojtěch Muthsam.

Nábor další pacientů předpokládá nový stomatolog v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku po opravení chrupu všech doposud přihlášených.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související