Obce v kraji lákají zubaře na vybavené ordinace či byty. Chtějí zlepšit přístup občanů k zubní péči

29. červenec 2022 07:49

V menších obcích v Královéhradeckém kraji je často špatně dostupná zubní péče. Samy obce se snaží dentisty nalákat na různé benefity a výhodné podmínky. Po několika letech se podařilo domluvit novou stomatoložku v Doudlebách nad Orlicí.

Čtěte také

„Jezdila jsem až do Hradce Králové k zubařce. A je to opravdu problém, protože v našem věku už potřebujeme zubaře pořád,“ říká paní Hana, která musela z Doudleb nad Orlicí dojíždět za zubařem od roku 2019, kdy minulá dentistka odešla do penze.

Teď se vedení města podařilo domluvit nástup zubařky z Ukrajiny.

„V současné době si ještě musí v Praze vyřizovat veškeré formality, jazykový kurz a další záležitosti. A předpokládáme, že by nám sem mohla nastoupit možná v září, říká nezávislý starosta Ivan Keprta.

Takový úspěch je v rámci Královéhradeckého kraje výjimkou. Na místo lákali kromě vybavené ordinace také obecním bytem s nízkým nájmem a garáží.

Čtěte také

V minulosti se například v Červeném Kostelci tvořili na nového dentistu dlouhé fronty. To podle starosty Ivana Keprty tentokrát nehrozí. „Předcházející paní doktorka celou kartotéku předávala na kraj do Hradce Králové. Čili, pokud tady bude působit nový stomatolog, tak se převezme ona kartotéka a lidé z Doudleb a okolních obcí budou vědět, že opět funguje to, co předtím."

Ve Skřivanech na Hradecku na jaře v rámci opravy kulturního centra nově vybavili i zubní ordinaci. Tam ale stále doktora nemůžou sehnat.

„Nájemné by mělo činit pouhých tisíc korun. S tím, že energie, včetně služeb, bude hradit obec, uvádí starostka Karolína Hálová z uskupení Skřivanská.

Čtěte také

Problém přivézt dentistu je hlavně v pohraničí. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 v Česku není nedostatek zubařů, problém je v jejich koncentraci ve velkých městech a to, že nechtějí uzavírat smlouvy s pojišťovnami.

Na výkony za hotové peníze ale lidé na malých obcích často nemají. „První věc, o které debatujeme, jestli ti zubaři, co nebudou mít smlouvu s pojišťovnou, by neměli za své studium zaplatit. Druhá věc, o které debatujeme, aby byla povinnost vrátit se zpátky k jakési předatestační přípravě u zubařů. Aby například čtyři, pět nebo šest let, prostě nějakou dobu, museli pracovat pro pojišťovnu, než začnou dělat výkony za hotové.

Podobná povinnost pracovat pod smlouvou s pojišťovnou by mohla platit i pro zahraniční zubaře. Dentální hygienisté by pak mohli mít možnost dělat i preventivní prohlídky.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související