Kamenní mužíci - bezohlednými návštěvníky do výšky vyskládané kameny - dál trápí celé Krkonoše

10. červenec 2023 09:07

Na první pohled nevinná zábava - stavění kamenných pyramid, takzvaných mužíků, ničí krkonošskou přírodu. Podle strážců Krkonošského národního parku nejde o módu úplně novou, přesto stále neztrácí na popularitě. A ochránci přírody v Krkonoších s ní zatím bojují marně. 

„Sice nám trochu odpadl takový ten hlavní proud, kdy lidé stavěli pyramidy kvůli tomu, že to viděli v Alpách či v Himálaji a přišlo jim to jako krásná věc. Ale teď je poměrně populární takzvaný stone balancing, kdy lidé vytvářejí bezmála meditační struktury. A je to stále o tom samém, prostě zasahují do přírodního prostředí, které zásahem člověka trpí,“ říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Čtěte také

Kamenní mužíci se objevují po celých Krkonoších, výjimkou není třeba ani Sněžka, popisuje strážce parku Michal Prouza. „Je to problém. Každou návštěvu, co tady jsme, tak to bouráme. Zejména na straně k Obřímu Dolu, tam to lidi láká, protože jsou tam krásné výhledy. Tam je to hodně velký problém.

Stone balancing se šíří především tam, kde jsou volné kameny a kam chodí hodně lidí. Vyhlídka nad Kozími hřbety, Stříbrný hřbet, údolí Bílého Labe, Labský důl a další místa - to jsou lokality, kde se strážci parku setkávají s naskládanými kameny nejčastěji.

„Kde jsou právě ta kamenná moře a turisté mohou mít tím pádem ambice vytvářet v přírodě ještě něco krásnějšího, než je samotná příroda," vysvětluje Radek Drahný.

Čtěte také

Problém to není jen na české straně Krkonoš, ale i na té polské, popisuje Monika Rusztecká z KPN, polské správy národního parku. „Nezáleží na počtu, jestli je to jedna pyramidka nebo tisíc. Prostě to nedělejme. Ty kameny tam leží tisíce let a my nemáme právo měnit přírodu, nic, co je kolem nás.

Zatím to návštěvníci podle správců parku na obou stranách moc nechápou, moc se s tím ale podle Radka Drahného dělat nedá.

„To není úplně věc, kterou bychom mohli řešit nějakými pokutami, protože obvykle nechytíme nikoho, jak to staví. A když to najdeme, tak to okamžitě rozebereme, protože praxe je taková, že když turista uvidí jednu pyramidu, tak přistaví druhou. A z jedné pyramidy dopoledne máme 100 pyramid do večera. Musíme okamžitě zasáhnout a první pyramidu rozebrat, aby ta lokalita nebyla do večera úplně zničená, uzavírá mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související