Na svých toulkách po Krkonoších můžete narazit na neobvyklé stavby, moderní turistické útulny

17. listopad 2022 07:43

Při letošním premiérovém udělování Krkonošských cen za architekturu zabodovala také Správa Krkonošského národního parku. Lávky a útulny, které pro ni vytvořili studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT, získaly jedno z ocenění. 

Čtěte také

Krkonošské potoky přemostilo šest lávek a následně vzniklo sedm originálních útulen. Najdete je například pod Dvoračkami, na Klínovkách nebo v údolí Bílého Labe u Špindlerova Mlýna, kam teď vyrážíme.

S mluvčím Správy Krkonošského národního parku Radkem Drahným právě stojíme u útulny s názvem KØMEN nebo-li Kámen. Na první pohled vidíme, že je celá z plechu. „Ne nadarmo jsme tady na dětském hřišti u Bílého Labe, kousek od nás slyšíme šumět balvanový vodopád. Tedy tento balvan či kámen v podobě útulny odkazuje na tuto symboliku. Někdo z toho může dedukovat podobu krystalu nebo diamantu.“

Přicházíme ke dveřím útulny, abychom nahlédli také dovnitř. Vnitřek je dřevěný, vidíme tu dřevěné lavice a také malá okna, ze kterých je nádherný výhled. Útulny jsou přístupné turistům celoročně.

Čtěte také

„Žádná z útulen není uzavíratelná, jsou otevřeny prakticky nonstop. Opravdu slouží k tomu, když potřebuje turista v nouzi přečkat špatné počasí, vysvětluje Radek Drahný.

Jak vypadala doprava této plechové útulny na její místo uprostřed přírody? „Většina útulen byla převezena na místo v rozmontovaném stavu a s pomocí nějaké techniky usazena. A to je také případ útulny KØMEN.

Vedle nové útulny zde stále stojí také stará, klasická, takzvaně áčková. Nahlížíme dovnitř, také zde vidíme dřevěné lavice a stůl. „Prkenná podlaha a jednoduchá střecha.

Objeví se v Krkonoších ještě další moderní útulny?

„Správa Krkonošského národního parku jako příspěvková organizace státu při vlastních investicích využívá špičkové architekty. Jedním z takových příkladů je bezpochyby Krtek, Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí. A nepochybuji že v budoucnu bude oceněna i Skála, nový vstup do Muzea Krkonoš ve Vrchlabí, říká ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Spustit audio

Související