K houfnici v tvrzi Hanička v Orlických horách by se měla postavit virtuální obsluha za milion korun

2. září 2024 08:03

Tvrz Hanička v Rokytnici v Orlických horách chystá pro návštěvníky novinku. Houfnici umístěnou v dělostřeleckém srubu doplní virtuální obsluha. Město Rokytnice v Orlických horách aktuálně shání potřebný milion korun, získat ho chce pomocí dotace.

Podrobnosti dodává správce tvrze Hanička Pavel Minář. „Do studia musí přijet konkrétních šest lidí, ty studio nasnímá do podoby vojáků, kteří tam mají být. A budou nabíjet, mířit a podobně. To znamená, že tam bude v podstatě promítán živý člověk. A bude to ukazovat, jak to ve skutečnosti fungovalo a fungovat mělo.“

Čtěte také

Dělostřelecká tvrz Hanička nedaleko Rokytnice v Orlických horách má za sebou velmi pestrou minulost. Byla budována jako součást našeho předválečného opevnění ve 30. letech minulého století proti tehdejšímu rozpínajícímu se Německu.

Do podzimu roku 1938, kdy jsme většinu našeho pohraničního opevnění po přijetí Mnichovské dohody museli bez boje opustit, bylo stavebně dokončeno celkem 5 objektů. Mezi nimi právě i tvrz Hanička.

V dobách studené války si ji zabralo Ministerstvo vnitra a začalo v ní budovat protiatomový kryt. Nyní je přístupná všem zájemcům o historii.

Tvrz Hanička v Orlických horách na Rychnovsku patřila do systému předválečného opevnění budovaného ve 30. letech minulého století proti tehdejšímu rozpínajícímu se Německu. Do podzimu roku 1938, kdy jsme většinu našeho pohraničního opevnění po přijetí Mnichovské dohody museli bez boje opustit, bylo stavebně dokončeno celkem 5 objektů. Mezi nimi i tvrz Hanička.

Spustit audio

Související