Česko má před sebou další deštivý den. Problémy se zvednutými hladinami řek bohužel zdaleka nekončí

15. září 2024 09:58

Většinu obyvatel Česka čeká další kritický den. Po nočních deštích vzedmuté hladiny řeky dál zaplavují města i obce. Přestože nad Královéhradeckým krajem pršelo v posledních 48 hodinách méně, než se ještě v polovině týdne předpokládalo, nebezpečí ještě zažehnané není. V regionu jsou povodňové stupně různé intenzity hlášené z 16 míst. 

Čtěte také

Podrobná a čerstvá data o našem regionu zjišťoval reportér David Macháček. Kde je situace po nočních deštích v kraji nejhorší?
3. stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení, je v kraji celkem na 8 místech. A to na Labi, na Stěnavě, která protéká Broumovem, a potom ještě v Trutnově na Úpě.

Pro řeku Labe ale platí, že po noci s těmi slabšími dešti začala hladina klesat. Konkrétně ve Špindlerově Mlýně, kde se včera valilo Labe korytem skutečně mohutně, je aktuální ranní průtok oproti včerejšku zhruba poloviční. A to se samozřejmě projevuje i dále po proudu.

Přehrady Labská a Les Království mohou regulovat množství vody v Labi zatím tak, aby například ve Stanovicích pod Kuksem u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku hladina kopírovala hranici výšky hladiny mezi 2. a 3. stupněm povodňové aktivity.

Čtěte také

Kde všude se musí mít lidé na pozoru?
Lidé by se měli mít na pozoru opravdu všude. Nenechat se uchlácholit tím, že v části našeho regionu přes noc nepršelo. Protože to platí pouze pro tu nížinnou část kraje. V onom severovýchodním horském oblouku táhnoucím se od Krkonoš k Orlickým horám a jejich podhůří déšť v noci neustal, ale byl jen slabší, než se původně očekávalo.

Takže stoupání hladin řek se na chvíli zastavilo. Ale například hladina Orlice v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku je stále o 3 metry výše než při normálním stavu. A už zmíněná Stěnava na Broumovsku teče o 2 metry výše nad svojí obvyklou hladinou.

Čtěte také

Myslím si, že každý teď s napětím sleduje, co se bude dál odehrávat. Jakou neděli tedy máme před sebou?
Bohužel stále dramatickou. I když předpověď počasí nepředpokládá nějaké silné a přívalové deště, tak pršet bude a rozhodně to nebude jen nějaké mrholení. Takže je zapotřebí počítat s tím, že hladiny řek začnou opět stoupat.

A přidám na závěr i jednu velkou prosbu od záchranářů a od všech členů Integrovaného záchranného systému v terénu. Aby lidé zapomněli na takzvanou povodňovou turistiku.

Mají konkrétní zkušenost. To, že Úpa u Ratibořic na Náchodsku zalili Babiččino údolí, není atrakce pro rodinné výlety a amatérské fotografy. Velká voda zmamená nebezpečí a kdo může, měl by být raději doma. Protože jen kousek odtud, na severní Moravě, už tisíce lidí o ten luxus, domácí bydlení, přišly. Museli být v noci a nad ránem evakuováni.

Při povodních dbejte na vlastní bezpečí - co patří do evakuačního zavazadla
autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související