Houfnice, jakou svět ještě neviděl. Tvrz Haničku v Orlických horách doplní 3D animace dobové zbraně

11. srpen 2023 09:34

Na tvrzi Hanička v Rokytnici v Orlických horách finišují práce před instalací 3D modelu dobové houfnice a vizualizace toho, jak by mohla fungovat. Umístěna bude v jedné ze střílen dělostřelecké srubu. Projekt, který naši odborníci realizují společně s partnerskou tvrzí Stříbrná hora v Polsku, je součástí česko-polského programu s názvem "Překračujeme hranice". 

Čtěte také

Opevnění v Orlických horách na Rychnovsku si až z Opavy přijel prohlédnout pan Petr se svými vnuky. „Jsou tu kulomety, samopaly, všechno, co malé kluky zajímá. A také velké kluky. Jsme tady dnes poprvé. A když se rozhlížíme po vitrínách, a čtu zde, že třeba povolávací rozkaz jste dostala do šesti hodin, tak to bylo tedy velmi drsné.“

Letos už prohlídkovou trasu absolvovalo na sedm tisíc návštěvníků. Ti, kteří sem zavítají v samotném závěru sezóny čeká novinka - virtuální houfnice. Tato děla měly tvořit hlavní výzbroj tvrze, nikdy se však na Haničku nedostaly.

Čtěte také

„Plány té houfnice nebyly vůbec dostupné. Takže neexistuje nic, kromě dvou černobílých fotografií z doby výroby ve Škodě Plzeň, co by tu zbraň nějakým způsobem ukazovalo, vzpomíná vedoucí muzea Pavel Minář na úplné začátku projektu.

„Klimatické podmínky v tom objektu také příliš neprospívají modelům, replikám a podobně. Protože je tam vysoká vlhkost, která se nedá odstranit.

Tento moderní způsob prezentace bez maket kopíruje celosvětové trendy. Na projektu s dotací 2 miliony korun se podílejí ještě polští partneři z opevnění Stříbrná hora. „Cíl je jasný. Ukázat, proč to tam bylo a co to mohlo teoreticky dělat. Návštěvníci uvidí plně hodnotnou věc, kterou ještě nikdo neviděl. Takže věřím, že to bude velmi atraktivní.

Čtěte také

Ona pomyslná třešnička na dortu bude čekat na návštěvníky v samém závěru prohlídky. Průvodce prostřednictví projektoru houfnici v jedné ze střílen oživí. Bude ve skutečné velikosti. „Tvůrci slíbili, že ta zbraň bude i střílet. Dojde tedy k imitovanému výstřelu, včetně zvukového efektu.

Autentický vjem pak ještě doplní vizualizace venkovního prostoru, v černobílém provedení, jak vypadalo okolí ve 40. letech minulého století. „Návštěvník uvidí na projekci té krajiny jakousi simulaci výbuchu po dopadu granátu, dodává Pavel Minář.

Virtuální houfnice v pevnosti Hanička by mohla mít tedy premiéru ještě letos v říjnu.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související