Jsou malé, jejich chuť je ale výrazná a silná. Ve světě jim říkají mikrogreens, u nás mikrobylinky

23. červen 2023 07:41

Pěstování mikrobylinek, známé pod anglickým označením microgreens, není žádná novinka. Ve světe je konzumace bylinek jen několik dnů po vyklíčení oblíbená už několik let. A na chuť - což tady platí doslova - jim přichází i stále více českých strávníků a kuchařů. Navíc se dají pěstovat prakticky kdekoliv, první pěstírna je už i v Hradci Králové.

Čtěte také

„Minule jsem si tady kupovala ředkvičky. Dala jsem si je se salátem a měla jsem vám přijít říct, jak to chutná. Bylo to opravdu výborné,“ dostává od Ilony Dubské zpětnou vazbu na prodejně, která je zároveň i pěstebním místem mikrobylinek, majitel Miroslav Hlubuček.

„Je to zelenina, kterou se lidé teprve učí konzumovat. Ale na druhou stranu se zase vracíme zpátky, protože my vlastně umožňujeme lidem konzumovat zeleninu hned po ustřižení, říká Miroslav Hlubuček.

A ukazuje mi malé krabičky s asi deseticentimetrovými výhonky. „Dvanáct centimetrů v průměru má ta naše krabička. A v ní je tisíc rostlinek. My ty rostlinky chystáme a pěstujeme tak, aby byly plné energie a připravené.

Malé děložní lístky s chutí konkrétní zeleniny vyrostou za 7 až 10 dnů. Obvyklá zelenina potřebuje běžně dva až tři měsíce. „Má to v sobě opravdu už koncentrovanou chuť té zeleniny. I z pohledu obsahu vitamínů a minerálů to má spoustu energie, kterou dostane do sebe. Ale zároveň to má i ekologický význam, protože mi za těch 7 až 10 dní spotřebujeme mnohem méně vody a energie, než kdybychom čekali 60 dní a museli se o to starat.

Čtěte také

Mikrobylinky si oblíbila i rodina 29leté Veroniky. „Nakupovala jsem slunečnici a pórek. My to pravidelně odebíráme s partnerem a jsme naprosto spokojeni.

Denně tady vyprodukují zhruba 60 kusů krabiček. K nejžádanějším patří podle Miroslava Hlubučka hrášek a slunečnice. „Pak máme na druhé straně skupinu výrobků, které jsou pikantní, pálivé, nebo mají svoji nějakou výraznou chuť, jako je třeba rukola, hořčice, řeřicha, petrželka či pórek. Tedy opravdu věci, které dokáží jídlo příjemně dochutit.

V hradecké pěstebně na Štefánikově ulici si můžete prohlédnout i vlastní proces růstu microgreens.

Mikrobylinky se dají pěstovat prakticky kdekoliv, první pěstírna je už i v Hradci Králové
autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související