V Hradci Králové učí farmaceuti zdarma děti pěstovat byliny i zeleninu a využívat léčivé rostliny

15. květen 2023 09:52

Zahradu léčivých rostlin Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové zaplnily děti z pátých až osmých tříd ZŠ Mandysova. Školáci se tam učí blíže poznávat pěstování i využití léčivých rostlin. Podle farmaceutů je dobré vzdělávat v tomto ohledu děti co nejdříve.

Mnozí určitě máte doma na zahradě nebo na balkoně bylinky i zeleninu, ale mají k pěstování vztah i vaše děti, vnoučata? Odborníci z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové se rozhodli, že se pokusí školáky pro rostliny nadchnout.

Čtěte také

A díky magistrátu, který přispěl na nákup rostlin dotací 14 tisíc korun, teď pořádají pro zájemce zdarma půlroční kurz pěstování léčivek. Začal přednáškami o včelách a pracemi v laboratořích. Děti si už vyzkoušely vyrobit čaj, šumivé koule do koupele, bylinkovou sůl a bylinnou sůl na vaření.

Stihly také předpěstovat šalvěj, meduňku, bazalku, lichořeřišnici ale i papriky a rajčata. My jsme je zastihli v den, kdy jim květnové počasí umožnilo dát všechny sazenice do záhonů.

Celý farmaceutický kurz v Hradci Králové je zdarma díky nadšení pedagogů z Farmaceutické fakulty UK a dotaci z hradecké radnice, která poskytla finanční příspěvek.

Spustit audio

Související