Naklíčená řeřicha, vojtěška nebo ječmen. Dvorský safari park nabízí zvířatům vlastní zelené krmení

15. duben 2023 08:07

Safari Park Dvůr Králové nabídl svým zvířatům zelené krmení vlastní výroby. Naklíčenou řeřichu, vojtěšku nebo ječmen vyzkoušeli sloni, damani, želvy, šimpanzi a některá další zvířata, malou ochutnávku připravilo oddělení výživy i pro návštěvníky. Se zajímavou jarní novinkou seznámil ve dvorském safari parku Josef Hotový redaktorku Danu Voňkovou.

Čtěte také

Tentokrát jsme v Safari Parku Dvůr Králové navštívili pavilon Africká savana. Pod jednou střechou tam žijí sloni, hrabáči, veverky kapské i damani a všichni si mohli vyzkoušet jak chutná naklíčená řeřicha, vojtěška nebo ječmen.

Zelené krmivo plné vitamínů vzniklo ve vlastní klíčírně a safari park jím chce zvířatům přes zimu nahrazovat méně kvalitní zeleninu. Pracovníci oddělení výživy připravili malou ochutnávku stejných klíčků i pro návštěvníky zoo.

„Kvalita a výživové hodnoty prakticky všech druhů dostupné zeleniny nejen v průběhu roku značně kolísá. Ve srovnání s tím jsou naše klíčky s výhonky naprosto stabilní. Máme tak perfektní kontrolu nad tím, co naše náročná zvířata žerou,“ doplňuje šéfka dvorských krmivářů Monika Ptáčková.

Čtěte také

Krmení má ale i další přínosy z hlediska pohody chovaných živočichů: podporuje správné trávení a zvířata baví. Například hroši nebo hrošíci si klíčky okamžitě velmi oblíbili. Z naprosto „čistého“ krmení bez přidaných živin v roztoku či substrátu, hormonů nebo stop hnojiv či pesticidů profitují i masožravci.

Mezi druhy, které zelené klíčky dostávají, jsou totiž v safari parku chovaná i krmná kuřata, která končí v žaludcích šelem. Krmení klíčky končí jakmile zvířata znovu vyjdou do letních výběhů, kde mají dostatek trávy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související