I v zoo ovlivňuje zdraví zvířat složení potravy. Mají jablka místo banánů a chleba nahradí pamlsky

27. červenec 2019 10:10

Místo sladkých banánů mrkev nebo jablka a obyčejný chléb místo pamlsků. Nepřipomíná vám to zdravý jídelníček nás lidí? Přitom stejné zásady se týkají i afrických zvířat. Většina z nich patří ve volné přírodě k ohroženým tvorům, nosorožci jsou dokonce na pokraji vyhubení.

Výživa i vitamíny. Krmení pro 300 druhů zvířat připravují denně v Safari Parku Dvůr Králové

Kuchyně v oddělení výživy Safari Parku Dvůr Králové

Existuje kuchyně, ve které pracovat není vůbec snadné. Jen za jediný rok se tam zpracuje třeba 200 tun ovoce a zeleniny, stejné množství granulí a stovky metráků sena. Právě takovou najdete v oddělení výživy Safari Parku Dvůr Králové. Parta obětavých zaměstnanců v ní připraví každý den krmení pro 300 druhů zvířat.

A tak i v zoologických zahradách platí, že kvalitu zdraví ovlivňuje složení potravy. Už jednou jsme se o tom přesvědčili v rozhovoru s Ditou Rindtovou z oddělení výživy Safari Parku Dvůr Králové a dnes se k tématu redaktorka Dana Voňková vrátila.

Opičí pochoutkou jsou banány, sloni a nosorožci si zase pochutnají na českém chlebě. Šelmy se samozřejmě neobejdou bez masa a kopytníci bez trávy, sena a větviček s listím.

Běžnou položkou ve zvířecím jídelníčku jsou granule, želatinové a vitamínové doplňky, tuzemská zelenina, ovoce, v zimě česnek a cibule.

Poslední snímky mláďat psů před odjezdem ze ZOO, jejich krmení ošetřovatelkou Jaroslavou Hofmanovou

Do jídelníčku patří například i tvaroh. Občas se na něm objeví granátová jablka nebo ananas.

Dobroty využívají ošetřovatelé při práci se zvířaty. Například když je při úklidu potřebují vylákat z vnitřních expozic do venkovních výběhů a zpět nebo při takzvaném enrichmentu. Ten navodí zvířatům dobrou pohodu a zahání nudu tím, že potrava není v miskách, nebo na jednom místě, ale je rozházená a různě poschovávaná ve výběhu.

V parném létě přijde k chuti i pamlsek zamražený v kostce ledu

A protože i zvířata si ráda hrají, kombinují ošetřovatelé nezvyklý způsob servírování potravy s hračkami. Opice si třeba nosí jídlo do houpacích sítí.

Jak se vaří v ZOO? Kdo je největší jedlík a kdo má mlsný jazýček? To dobře ví Dita Rindtová

Dita Rindtová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes se budeme věnovat jídlu. Naším hostem je totiž Dita Rindtová, výživová specialistka Safari Parku Dvůr Králové. Takže nás bude hlavně zajímat, jak se vaří v ZOO. 

Cílem enrichmentu je vyvolat aktivitu u zvířat, zpříjemňovat jim pobyt v expozici, přibližovat je jejich přirozenému prostředí a zlepšovat jim kvalitu života.

Aby enrichment plnil svůj účel, je nutno vzít v potaz nejen druh zvířete, ale i jeho věk a stav, což neplatí jen v zoologických zahradách, ale i v domácím prostředí. Pokud má zvíře špatné klouby, nebudeme dávat banán nebo hračku do výšek, ale obojí umístíme na zem. Důležité je brát ohled na společenské zvyklosti zvířat, jejich hierarchii, aby mezi nimi nevznikaly zbytečné konflikty.

A kdo je největší jedlík?

Největší množství potravy spotřebují sloni. V jejich denní krmné dávce nechybí kromě vody a chleba, ani 200 kilogramů zelené píce, sena a okusu.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související