Jsou 3 základní cesty, kterými se můžeme vydat při rekonstrukci prsu, říká zkušený plastický chirurg

26. červen 2023

Lékařská radioporadna, naším hostem je plastický chirurg Igor Slaninka z Fakultní nemocnice Hradec Králové. A budeme se věnovat především rekonstrukci prsu po onkologických onemocněních, ale i z preventivních důvodů. 

Plastický chirurg MUDr. Igor Slaninka hovoří v naší radioporadně na téma: rekonstrukce prsu.

Igor Slaninka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Stoupá počet žen nebo i mužů, kteří jsou nuceni problém rekonstrukce řešit?
Myslím si, že ano. Přesné číslo vám neřeknu, ale je tam určitě tato tendence za poslední léta. Je to tím, že onemocnění, kvůli kterým se rekonstrukce prsu primárně dělá, což je nejvíce onkologické onemocnění, jsou častější. A to je i tím, že máme v dnešní době lepší diagnostiku, takže se na problém přijde ve stadiích, kde ještě rekonstrukce přichází v úvahu.

Čtěte také

Ale jsou to například i pacientky, které mají nějakou dispozici k rakovině prsu, mají genetickou dispozici. A tam je diagnostika zase důležitá, protože ten záchyt nám umožní na to přijít včas u pacientek, které by se k nám třeba nedostaly vůbec.

Pokud žena prodělá odstranění prsu, kdo jí následně bývá nápomocen při léčbě?
V první chvíli je nápomocen onkolog, který ji léčí. Až je celé onemocnění ve stadiu, kdy už je pacientka takzvaně vyléčená, tak se teprve dostane k nám na plastickou chirurgii. Občas se stává, že nějaká pacientka chce vědět předem, co to obnáší, když projde celým procesem léčby. Chce vědět, jaký by to mohlo mít další vývoj a dopady, když si nechá prso rekonstruovat.

Takže občas se s nimi setkám už v úvodu, ale to je vždy jenom takový víceméně pohovor, co by bylo, jak to dopadne a podobně. Ale i to jim někdy pomůže jako psychologická podpora.

Jsem zastáncem takového zákroku, který dává smysl. Jestli to má být pro pacientku radikální, tak ano. Ale dnes je spousta možností léčby.
MUDr. Igor Slaninka, plastický chirurg

Prsa dělají ženu ženou, to asi netřeba zdůrazňovat. Takže psychologická podpora je důležitá. V zahraničí je například v Anglii běžná, u nás je také nějaká taková psychologická poradna?
Je určitě možnost navštívit psychologa, ale s námi se pacientka většinou potká až v období, kdy už si projde tím onkologickým onemocněním. Takže tam léčbu i psychologickou podporu řídí onkolog nebo tým mamologických specialistů, který o pacientku v první fázi pečuje.

Celá řada žen má v rodině zkušenost s tímto onkologickým onemocněním. Vy osobně jste zastáncem radikálního zákroku?
Jsem zastáncem takového zákroku, který dává smysl. Jestli to má být pro pacientku radikální, tak určitě ano. Ale v dnešní době moderní onkologické léčby to neznamená, že jen radikální musí být správný.

Čtěte také

Těch možností je dnes už opravdu hodně a často se pacientka například s diagnózou rakoviny prsu vůbec ani k chirurgovi nedostane. Je schopna se vyléčit jen například hormonální nebo nějakou jinou cílenou léčbou. Takže posun je velký a je to vlastně spíše otázka pro onkologa, který to vše řídí.

To by asi bylo úplně ideální, kdyby k tomu zákroku nedocházelo, ale je tady stále množství žen, které zákrok podstoupit musí. Pokud se tak stane v mladém věku, je pak žena nějak omezena i na mateřství? Žena sice nepřijde o plodnost, ale kojení asi není možné.
V případě, že jde o výkon, kde se musí odstranit celý prst, tak z toho prsu už potom pacientka kojit nemůže. Ale existují i takzvaně částečné výkony, kdy se odstraní jen část prsní žlázy, tam je kojení možné. A potom zůstává i druhý prs, tedy je to možné. Posuzuje se to individuálně.

Čtěte také

Radikální řešení, to by znamenalo odstranění veškeré prsní tkáně nebo už jsou i nové metody, které umožňují nějakou záchovu?
Určitě ano. V dnešní době je trend jít cestou nějakých minimálních výkonů, které tu pacientku takzvaně poškodí minimálně po chirurgické stránce. Provádí se takzvaně záchovné operace nebo jen částečně výkony, kdy se odstraňuje pouze část prsní žlázy.

A rekonstrukce prsu, které se věnujete, je možná v každém případě, nebo jsou nějaké výjimky?
Je to velmi individuální, nejde to vůbec říci jen jednou větou, je to složitější problematika. Jsou pacientky, u kterých z nějakých důvodů například forma rekonstrukce prsu není možná, ale vždy hledáme cestu, abychom mohli aspoň nějakým způsobem pomoci. A jsou to naopak potom pacientky, které si mohou vybrat různý způsoby. Všechny možnosti s nimi podrobně probíráme, kterou cestou se vydáme.

Čtěte také

Většina lidí tuší, že existují implantáty, ale to asi nebude jediná možnost.
Není to určitě jediná možnost, i když asi statisticky jde o nejčastější řešení rekonstrukce prsu. Existuje rekonstrukce jen pomocí implantátu, nebo je to kombinace metody, kdy dáváme implantát a plus ještě děláme například nějaký posun kůže nebo přenášíme nějaký sval.

Nebo je to rekonstrukce jen pomocí vlastní tkáně pacienta. Takže to jsou takové tři cesty, kterými se můžeme vydat. A jsou pacienti nebo pacientky, kteří jsou vhodní jen pro jeden konkrétní typ rekonstrukce. A pak jsou pacientky, u kterých si můžeme vybrat i podle jejich preferencí, co by si ony přály. A podle toho potom volíme konkrétní postup, aby ta cesta byla pokud možno ideální.

Igor Slaninka a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s plastickým chirurgem Igorem Slaninkou z Fakultní nemocnice v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související