Jízdné v hradecké MHD se v nejbližší době zdražovat nebude. Ztráty pokryje z velké části město

16. duben 2021 09:36

Cestující v hradecké městské hromadné dopravě si za služby MHD v nejbližší době nepřiplatí. A to přesto, že dopravnímu podniku rostou ztráty kvůli pandemii koronaviru a s ním související pokles počtu cestujících. Ztráty jdou jen za posledních dvanáct měsíců do desítek miliónů korun, cestující to ale nepocítí.

Čtěte také

„Pozitivní zpráva je to určitě pro cestující, pro dopravní podnik nebo veškeré dopravní společnosti to ale pozitivní jistě není," říká ředitel Dopravního podniku města Hradec Králové Zdeněk Abraham.

A hned vysvětluje proč. Firma musí šetřit - a nejvíc peněz se aktuálně dá ušetřit na investicích.
„My jsme už s úsporami začali v loňském roce, kdy jsme zrušili výběrové řízení na obnovu vozového parku. V původním plánu bylo nakoupit v letošním roce 6 autobusů, 3 sólo vozidla a 3 kloubová vozidla. Výběrové řízení se ovšem nekoná, takže to je úspora nějakých 50 milionů na investicích pro letošek."

Cestující MHD (ilustrační foto)

Rada města přitom měla na stole návrh na zvýšení některých cen, říká náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO.
„Diskutovali jsme například zvýšení cen pro starší spoluobčany ze 100 korun na nějakou vyšší částku. Ať už tam byly návrhy 356, 500 nebo 700 korun. A když jsme propočítávali, kolik bychom tím do rozpočtu dopravního podniku získali, tak se ale jednalo jen o 2 miliony korun."

Čtěte také

A to není částka, kvůli které by bylo potřeba některé skupiny cestujících zatěžovat, dodává Pavel Marek.

Problémem je v době pandemie výrazný pokles počtu cestujících a s tím také významně nižší tržby. Hradecký dopravní podnik už třeba za první měsíce letošního roku ztráty vyčíslil.

„Pokud se podíváme například na čísla tržeb v dopravním podniku, tak za leden to dělalo 4,9 milionu korun a za únor 4,6 milionu ztráty oproti standardním rokům," říká Zdeněk Abraham.

Čtěte také

Firmě by v Hradci Králové mohlo na tržbách chybět možná až kolem 50 miliónů korun za rok. Městský rozpočet s tím podle Pavla Marka počítá.
„My jsme si vytvořili ve městě samozřejmě rezervní fond pro tyto účely, takže jsme připraveni případné výpadky v dopravním podniku sanovat."

Cestující se snížení komfortu nemusí obávat, průměrné stáří autobusů a trolejbusů je jedno z nejnižších v republice a kvalita služeb zůstane stejná, dodává Zdeněk Abraham s tím, že do budoucna se ale výpadky někde nějak projevit mohou.

„Jsou to investice, které nás ale doženou do budoucna. Pokud teď nějaké investice ušetříme, tak v budoucnosti budeme muset nakupovat dvojnásobek. A to už představuje peníze, na které si budeme muset vzít třeba úvěr," uzavírá ředitel Dopravního podniku města Hradec Králové Zdeněk Abraham.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související