Ještě není ani konec října a na zámku Hrádek u Nechanic už voní vánoční cukroví. Proč tak brzy?

26. říjen 2019 09:53

Návštěvníky na zámku Hrádek u Nechanic už brzy vystřídají řemeslníci. S koncem turistické sezony se totiž podle kastelána Martina Rejmana blíží čas nutných oprav a prací, které není možné dělat za běžného provozu. Co ale překvapilo reportérku Janu Házovou když do zámku vstoupila, to byla v tomto období netradiční vůně. A co dalšího se děje za zavřenými dveřmi v podzimním a zimním čase?

Kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman zvoní svazkem klíčů. Procházíme po zámecké chodbě. Zatím jsme takříkajíc v zákulisí. Protože tedy nemají návštěvníci běžně možnost projít.

Cítíme krásnou vůni cukroví. Proč ho na zámku mají?

„To je vánoční cukroví. My se již připravujeme na tradiční akci Vánoce na Hrádku. Později bychom již na pečení cukroví neměli čas, protože začínáme 30. listopadu, tak je již nejvyšší čas aby nám to tady zavonělo a postupně se připravujeme na adventní výzdobu naší expozice," vysvětluje Martin Rejman.

Na zámku Hrádek u Nechanic

Přicházíme do zámeckých expozic, kde se budou ovšem už během zimy dít velké věci.
„My příští rok zaměříme svoji pozornost na třetí prohlídkový okruh, který jsme letos otevřeli poprvé. A v příští sezóně bychom rádi, aby se návštěvníci podívali na obnovené podlahy. Půjdeme se podívat do prvního patra západního křídla zámku, které bylo vždy určeno zejména zámeckým hostům."

Tady to voní téměř novotou

„Ošetřoval se zde nábytek, ale změn doznaly i podlahy. A na těch se právě bude ještě pracovat. Stojíme v místnosti císařského salonku. Je zde vidět původní podlaha, která je již také opravena. Došlo k povrchové úpravě a zpevnění. Myslím, že se to velice povedlo.

Čtěte také

Co dalšího ještě pracovníky na zámku čeká?
„Konkrétní věc, která se ještě vztahuje k těmto místnostem. Protože jakmile zde budou dodělány podlahy, tak nás čeká další objevování. Pojďte se podívat," říká Martin Rejman.

A hned doplňuje: „Tady jsme v toaletní místnosti císařského apartmá. Jsou zde látkové tapety. Ty byly, stejně jako podlahy, vyrobeny v 70. letech aby sjednocovaly vzhled místnosti. Když ovšem odkryji nenápadně zrcadlo, tak na takové malé sondě je vidět, že pod tím jsou mnohem starší a podle mne také mnohem hezčí tapety. A ty bychom rádi celé odkryly."

Novogotický zámek Hrádek u Nechanic byl postaven jako reprezentační letní a lovecké sídlo hraběcího rodu Harrachů.

Kromě již zmiňovaných prací čeká zámeckou posádku přes zimu ještě oprava světlíků, kamenické práce a malování místností. Vše by mělo být hotové do konce března příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související