„Jednotýdenní inzulin“ součástí klinické studie v hradecké fakultní nemocnici. Výsledky jsou nadějné

4. říjen 2022

Diabetologická radioporadna. V Česku už jsme, bohužel, překonali hranici milionu lidí s cukrovkou, většinou druhého typu. A další lidé pravděpodobně ani neví, že diabetes mají. Proč nemocných přibývá, je černá káva nalačno riziková a je pravda, že lidé, kteří chodí později spát, mají k cukrovce větší sklony?

Diabetoložka Doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D. z Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: prevence a novinky v léčbě diabetu.

Je cukr jed?
V současné době to tak vypadá, ale on je cukr a cukr. Cukr krátký, který je považován v uvozovkách za veliký jed a potom cukr komplexního složení, který potřebujeme nezbytně z životu, to jsou tzv. komplexní složené sacharidy. Ale co se týče různých názorů, tak já už jsem trošku obezřetnější. Protože už jsem zažila, jak máslo bylo špatně, vajíčka byla špatně, takže v současné době si myslím, že bychom měli omezit ony krátké cukry, tedy cukr jako takový, a soustředit se spíše na komplexní sacharidy.

Musím říci, že máme k dispozici v tabletkách i hormon, který pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Což je další posun a pokrok.
Doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D., diabetoložka

Jinými slovy, lidé neumějí cukry správně používat a v tom je možná zakopaný pes?
Přesně tak. A myslím si, že i ti, kteří ještě nemají cukrovku, by se možná měli trochu přiblížit životosprávou těm, kteří ji už mají. To znamená komplexní sacharidy, myslím tím chleba, rohlíky a obiloviny si pravidelně dávkovat v rozumném množství. Aby zbytečně nezatěžovali svoji slinivku, která při přetížení vyrábí více inzulinu, než je zdrávo.

Čtěte také

Čísla jsou totiž děsivá. Počet případů diabetu na celém světě se blíží půl miliardě a vysoké tisíce lidí každoročně umírají na komplikace s diabetem.
Minulý týden byla celoevropská konference diabetu ve Švédsku a ten problém je vlastně úplně všude, včetně naší republiky. Skutečně případů cukrovky přibývá. A musím říci, že v současné době je tím, co nejvíce přispívá ke vzniku diabetu právě obezita, to je takový leitmotiv této nemoci.

Jak vypadá takový typický diabetik?
Typická diabetik má body mass index kolem 30 až 31, to znamená, že má rozhodně nadváhu, málo se pohybuje, má většinou i problém s vysokým krevním tlakem, většinou má problém s krevními tuky, a samozřejmě má také někdy i problémy s psychickým stavem. Nakonec diabetes druhého typu, kterým trpí prakticky absolutní většina pacientů středního a staršího věku, je spojen s depresemi a hovoříme o tzv. metabolickém syndromu.

Čtěte také

A jestli dovolíte, tak jen poznámku k nárůstu počtu diabetiků. Vidíme ho především skutečně ve stáří a starším věku. Bohužel ta čísla zvyšují a stává se to velmi závažným celospolečenským problémem.

Ideální by bylo vzít si pilulku, zhubnout a vyléčit tak cukrovku. Jenže tohle nefunguje. Inzulinová léčba se většinou aplikuje v podobě injekcí s vyšší mírou pravidelnosti. Ale slyšela jsem už také o inzulinu s dlouhodobým účinkem, který by umožnil aplikaci pouze jednou týdně. Něco takového existuje?
Ano a musím se pochlubit, že provádíme ve Fakultní nemocnici Hradec Králové klinickou studii právě s tímto jednotýdenním inzulinem. A výsledky vypadají zatím nadějně.
Ovšem samozřejmě má to spoustu dalších vedlejších záležitostí. To znamená, že jinak se používá tento inzulin u diabetiků prvního typu, kteří stejně ještě potřebuji inzulin k jídlům, a jinak u diabetiků druhého typu, kde stačí jeden bazální celotýdenní inzulin.

Čtěte také

Ale je tu tedy velká naděje. Věřím, že všichni diabetici teď zajásali. Tabletky by byly asi úplně ideální, jak to vypadá v tomto směru?
Zatím se pořád pracuje na vývoji inzulinových tablet, ty pokusy jsou ještě stále ve stadiu výzkumu. Ale co bych mohla zmínit, co už máme, to je bílkovina, jeden typ nového moderního léku, který se normálně aplikuje. Pacienti si musí píchat injekce, třeba sice jednou týdně, ale musím říci, že máme k dispozici i tento hormon, který pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, v tabletkách. Což je další posun a pokrok.

Nejlepší by samozřejmě bylo, aby lidé cukrovkou vůbec neonemocněli. Jaká je tedy prevence?
Podle nových analýz dat zdravotních pojišťoven se ukazuje, že se u nás frekvence pozdních komplikací cukrovky nezvyšuje, dokonce se v některých případech má i tendenci snižovat. A to souvisí právě s perfektní prevencí nejen cukrovky, ale když už je, tak i těch komplikací. A také mezioborovou medicínskou spoluprací, kam patří nejen kardiologie nebo lékaři, kteří se starají o funkci ledvin, ale patří sem i oftalmologové, oční lékaři, neurologové, je to prostě multidisciplinární záležitost.

Celou radioporadnu o léčbě cukrovky s MUDr. Alenou Šmahelovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související