Poznejte příznaky cukrovky, včasná diagnóza zachraňuje životy. 14. listopad je Světový den diabetu

13. listopad 2020

Světový den diabetu. V tento den si intenzivněji připomínáme prevenci diabetu s důrazem na zdravý životní styl, příznaky diabetu a komplikace neléčené nebo špatně kompenzované cukrovky.

MUDr. Alena Šmahelová a Světový den diabetu v naší radioporadně.

Čtěte také

Proč právě 14. listopad? Tento den se v roce 1891 narodil v Kanadě lékař - fyziolog a držitel Nobelové ceny za fyziologii a medicínu, Frederick Grant Banting. Se svým kolegou izolovali z Langerhansových ostrůvků pankreatu hormon inzulín a použili jej na léčbu cukrovky u tenkrát 14letého chlapce. Ten se stal prvním člověkem na světě, který byl léčen na diabetes inzulínem.

Dnes jsou poznatky medicíny mnohem dále a víme, že existuje několik typů diabetu: diabetes I. typu, diabetes II. typu, diabetes u těhotných žen - tzv. gestační diabetes, dále vzácné typy diabetu LADA a MODY.

Čtěte také

Jedním z prvních a nejčastějších příznaků diabetu je zvýšená hladina glykemie - tedy hladiny cukru v krvi. Hladinu cukru v krvi si můžete nechat změřit v lékařské ordinaci.

Cukrovka je civilizační choroba ohrožující enormní množství lidí. Na celém světe je přes 200 milionů diabetiků z toho na 770 tisíc registrovaných diabetiků v České republice.

Tento pomalý zabiják zvyšuje riziko srdečního infarktu, mozkové příhody, poškození ledvin, očí a dolních končetin.

Prevence může předejít zdravotním komplikacím

Akutní pocit hladu, stav slabosti s třesem rukou a silným nutkáním požít co nejrychleji nějakou sladkost zažil jistě každý. Tento stav, při kterém klesne hladina krevního cukru v krvi, nazýváme hypoglykémií.

Čtěte také

Hladina cukru v krvi je řízena především funkcí slinivky břišní, která produkuje inzulín. Dle příjmu potravy si sama reguluje, kolik inzulínu je třeba vyprodukovat, aby byla zajištěna optimální hladina glykémie. Tato funkce je narušena především u lidí postižených diabetem.

Organismus člověka se příliš velkému úbytku cukru brání vylučováním hormonů, které mají opačné účinky než inzulin. S tím souvisejí první příznaky, které se objevují při nízké hladině cukru v krvi - bušení srdce, zblednutí, pocení, slabost, třes rukou, neklid a pocity úzkosti, zmatenost až bezvědomí.

MUDr. Alena Šmahelová v Českém rozhlase Hradec Králové

Pacient často náhle pocítí velký hlad. Ne vždy se však tyto příznaky musí projevit ve stejné síle.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Alenou Šmahelovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související