Jediný náš tanečník orientálního folklóru Adam Herman: Muži a ženy mají své odlišné taneční světy

10. únor 2023

Povídáme si s velkým hereckým a tanečním talentem Adamem Hermanem z Hořic, který je odmalička členem taneční školy Tak Dance Krok v Hradci Králové. Je taky velmi uznávaným tanečníkem ze světa Orientu, takže se věnuje i orientálním tancům, což není u kluka příliš běžné. A teď studuje muzikálové herectví na mezinárodní konzervatoři v Praze, kde je žákem třeba i zpěváka Daniela Hůlky.

Adame, je vám 16 let. Můžeme si tedy tykat? Učitelé na konzervatoři vám tykají?
Jak kteří. Někteří tykají, jiní vykají, ale příjemnější je tykání.

Studuješ tedy mezinárodní konzervatoř v Praze. Ale začal jsi tancem.
Ano, začal jsem tancem a pak se to celé úžasně rozjelo. Tancuji zhruba od 10 let. A začalo to u pana režiséra Tomáše Magnuska na Viktorce, kde on otvíral také taneční kurzy pro děti. Nás to s bratrem moc bavilo, takže mamka potom našla v Hradci Králové taneční školu Tak Dance Krok a tam jsme pokračovali.

Věnuji se i historickým tancům. Dobové kostýmy, vše moc krásné, protože se opravdu snažíme, aby to bylo jako dřív. Včetně tance.
Adam Herman, tanečník

Věnuješ se také historickému tanci. To je nějaký kroužek?
Je to soubor, Spolek historických tanců z Královéhradeckého kraje. Máme to většinou přes léto a přes zimu předtančení na plesech. A pak je tu ještě druhý spolek Mariane, ten je z Libčic nad Vltavou, kousek od Prahy. A ten je zase zaměřen na úplně jiné historické tance. Spolek tanců z Hradce se zabývá jen biedermayerem, zato Mariane se věnuje tanci od gotiky po secesi.

Čtěte také

Jak to vypadá? To musíte mít i dobové kostýmy a šaty, ne?
Samozřejmě. Dobové kostýmy, některé jsou repliky, je to všechno moc krásné, protože se opravdu snažíme, aby to bylo jako dřív. Včetně tance.

S historickým tancem pak jezdíte v létě i po zámcích a hradech? Takže to je už i trošičku herectví.
Ano, tam to vlastně celé začalo. Pak jsem se zkoušel dostat konzervatoř a ono to dopadlo. Nejdříve na herectví, tam mě přijímala prof. Veronika Žilková, ale zůstal jsem tam jen půl roku, protože mě herectví popravdě nebavilo. Jsem tanečník, tak jsem přestoupil na muzikál, kde jsou ty složky propojené a je tam víc tance i zpěvu.

Zpěv ti tedy nedělá problém?
Nedělá. Mám výborného profesora ve škole, pana Tomáše Bartůňka, který alternoval s Danem Hůlkou v muzikálu Drákula. Dále nás tam učí například prof. Daniela Šinkorová a Simona Vrbická, manželka pana Kopty. Už dva roky se potkávám s tímto velkým a úžasným světem.

Čtěte také

Adame, ty jsi prý také velmi uznávaný orientální tanečník. Břišní tanečnici si dokážu představit, ale u kluků to asi není moc běžné?
Není to typický, jako když si představíte opravdu tancovat ženu, je v tom velký rozdíl. Ale také chlapi mají svůj folklor, například tanec s holí, což už je spíš bojové umění. Ale ženy mají svůj taneční svět a muži zase svůj. Byl jsem na soutěži Hvězda Orientu v Náchodě v roce 2020 a tam jsem vyhrál první místo ve folklóru.

Kolik kluků u nás tančí orientální tance?
Já jsem jediný, který tancuje mužský orientální folklór. Ale v souboru nejsem jediný tanečník, máme tady ještě Davida a Tomáše, takže jsme celkem tři.

Snil jsi o tanci už v dětství? Čím jsi chtěl být jako malý kluk?
Chtěl jsem být cukrářem a hrozně rád peču doteď. Ale byl jsem na uměleckém kurzu v Liberci, kam byl pozvaný jako host výborný herec pan Miroslav Dvořák, skvělý lektor rétoriky. A ten mi říkal: v žádném případě cukrář, ty půjdeš na konzervatoř. On tam také učí, takže mám velkou radost, že se tam potkáváme.

Čtěte také

Co všechno vás učí na konzervatoři?
Tanec, herectví, ale i zpěv. Tam bylo pro mě docela náročné do něj naskočit, protože jsem nikdy nezpíval, jen tak sám doma v koupelně nebo při mytí nádobí. Takže to bylo složitější. Byl jsem na herectví, kde sice byly hodiny zpěvu, ale není to jako hodina u zpěváka. Ale teď mám výborného pana profesora, Tomáše Bartůňka, a ten mě opravdu ve zpěvu zvednul, prostě mě to baví.

A Daniel Hůlka, jaký to je učitel? Je přísný?
Ne, on je hrozně fajn. Je to prostě osobnost, která má opravdu co nám studentům předat.

A kde se vidíš v budoucnu, za nějakých 5, možná 10 let? Co bys chtěl v životě dosáhnout?
Určitě bych chtěl naskočit do nějakého stálého angažmá v krásném divadle. A rozhodně bych chtěl učit, možná i vysoká škola, kdoví. Ale přemýšlel jsem teď poslední dobou nad tím, že bych třeba šel studovat ještě něco z úplně jiného oboru, třeba psychologii.

Naším hostem byl velký herecký a taneční talent z Hořic, Adam Herman. Držíme palce a děkujeme za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související